Hemlös: Jag är orolig hela tiden

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-02-01

Oftast sover Kestutis Jokubauskas på härbärgen, men ibland blir det bilen. Ett eget boende känns avlägset.

– Jag vet faktiskt inte hur det ska lösa sig, säger han.

Drygt 27 000 personer över 18 år befinner sig i hemlöshet i Sverige, visar en ny kartläggning som Socialstyrelsen genomfört.

Till Ny Gemenskap i Västberga i Stockholm kommer människor för att få lunch, kläder eller hygienartiklar och någon att prata med. Många av dem har erfarenhet av hemlöshet.

Kestutis Jokubauskas saknar fast arbete och det är i princip omöjligt för honom att få ett hyreskontrakt. Lönen från hans tillfälliga bygg- och hantverkarjobb räcker inte långt.

– Det krävs betydligt högre lön för att betala en lägenhetshyra. Jag vet faktiskt inte hur det ska lösa sig, säger han.

Den kalla vintern har varit tuff. Ibland sover han i bilen. Oron för att bli bestulen är stor. Särskilt rädd är han om sina insulinsprutor som han är beroende av.

Dorde är 48 år och har varit utan bostad i ungefär fem år. Han har inte arbetat på nio månader och det är svårt att söka jobb när man inte har någon fast punkt. Han försöker hitta platser att sova på, ofta blir det ett härbärge.

– Det är varmt och man kan tvätta sig. Men man sover i ett rum med fem, sex personer i varje, folk springer in och ut, det är inte någon bra sömn. Jag är hela tiden orolig för att bli bestulen.

ANNONS