Tillfälligt boende öppnas i en arena i Visby

TT

Publicerad 2023-08-12

En av Destinations Gotlands tre färjor, M/S Drotten, har tagits ur trafik på grund av ett tekniskt fel. Arkivbild.

Flera avgångar mellan Gotland och fastlandet har ställts in sedan färjan M/S Drotten tagits ur trafik och 15 000 resenärer berörs.

Nu har Region Gotland aktiverat sin beredskapsorganisation och strandsatta resenärer ska kunna sova i en idrottsarena.

Ett tekniskt fel uppstod på fredagsmorgonen på färjans drivlina, och redan på fredagen och under natten till lördagen ställdes flera avgångar in. På lördagen beslutade Destination Gotland att ta färjan ur trafik för reparation fram till och med tisdag, vilket innebär att ytterligare 15 avgångar ställs in.

– Vi var dessvärre tvungna att torrlägga fartyget och ta det till varv för att komma åt och reparera felet, säger Marcus Risberg, vd på Destination Gotland, till TT.

M/S Drotten, som är en av tre Gotlandsfärjor, trafikerar sträckorna Visby–Nynäshamn och Visby–Oskarshamn.

15 000 drabbade

Destination Gotland räknar med att 15 000 resenärer berörs av de inställda avgångarna.

– Det är en stor mängd resenärer som berörs och naturligtvis störs deras vardag och planering. Det är beklagligt och vi har förståelse för det, säger Marcus Risberg.

Marcus Risberg säger att situationen uppstår “med värsta tänkbara tajming” eftersom det är “hemvändarperiod” och många resenärer som reser till fastlandet från Gotland.

– Det gör att egentligen alla avgångar är fullbokade under helgen och början av nästa vecka, vilket i sin tur gör det svårt att hitta kapacitet och boka om resenärerna inom rimlig tid, säger han.

Destination Gotland har satt in extra avgångar, men de kan inte börja gå förrän natten till tisdagen.

– Vi har naturligtvis sett oss omkring och undersökt vad som finns att tillgå, men ingen aktör har kapacitet att överlåta till oss med så kort varsel, säger Marcus Risberg.

Han framhåller att de resenärer som har drabbats enligt en EU-förordning har rätt till viss ersättning.

– Den innebär att resenären vid inställda avgångar har rätt till att få ersättning för rimliga och skäliga kostnader, den följer vi naturligtvis.

Arena öppnas

På lördagen aktiverade Region Gotland sin beredskapsorganisation som ordnade fram ett tillfälligt boende.

”Den som har behov av det kommer att kunna spendera natten på Ica Maxi arena. Där kommer att finnas filtar, kiosk och Röda Korset-personal på plats. Under eftermiddagen pågår en inplanerad innebandymatch som alla är välkomna att titta på”, säger beredskapschef Rikard von Zweigbergk enligt ett pressmeddelande.

Destination Gotland kommer att bistå med personal för att hjälpa alla berörda resenärer i Visby. Personal finns också på plats i samtliga terminaler.

ANNONS