Salwan Momika ska utvisas

Uppdaterad 2023-10-27 | Publicerad 2023-10-26

Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas, uppger Migrationsverket.

Han får också ett återreseförbud på fem år.

– Jag tänker överklaga, säger Salwan Momika till Ekot

Koranbrännaren Salwan Momika ska utvisas, bekräftar Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth för Aftonbladet. Momika har också fått ett återreseförbud på fem år.

– Det här beror på att han lämnat oriktiga uppgifter om grunderna för sitt skyddsbehov i sin ansökan om uppehållstillstånd, säger han.

Men på grund av verkställighetshinder har ett tillfälligt uppehållstillstånd utfärdats från 25 oktober i år till 16 april 2024.

– Eftersom han löper risk för att utsättas för tortyr och omänsklig behandling i sitt hemland bedömer Migrationsverket att det föreligger hinder. Så han kommer inte att utvisas just nu, säger Jesper Tengroth.

– Han har ett tillfälligt uppehållstillstånd, så får vi titta igen sedan om läget förändrats eller om det finns skäl för att förlänga det här uppehållstillståndet.

Momika säger att han tänker överklaga beslutet.

– Jag lämnar inte Sverige. Jag kommer att leva och dö i Sverige. Migrationsverket har begått ett grovt misstag. Jag misstänker att det finns dolda politiska händer bakom detta beslut. Jag kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Migrationsverket, säger Momika till SVT.