Nu har turistorten tröttnat på Madeleine McCann-fallet

NYHETER

Den 3 maj 2007 försvann Madeleine McCann, 3, spårlöst från familjens lägenhetshotell i Portugal.

Historien blev en världsnyhet.

Tio år senare är försvinnandet fortfarande olöst – trots flera spår.

Nu har folk i Praia de Luz fått nog av all uppmärksamhet.

1 av 7 | Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Turister i Praia da Luz, tio år efter försvinnandet.

Madeleine McCann försvann från en semesterlägenhet i Praia da Luz i Portugal för i dag tio år sedan. Fallet blev snabbt en världsnyhet och blickarna vändes mot Praia de Luz. Något som nu stadens invånare tröttnat på.

– Tyst, tyst. Jag kan prata om potatis, internet, havet eller vad som helst – men inte om Maddie, säger prästen Jose Manuel Pacheco till tidningen Telegraph.

Negativt för staden

Kommunalrådet i staden har också tröttnat.

– I början var folk väldigt vänliga och försökte hjälpa till men sedan vändes det till något negativt för staden. Människor tyckte de hjälpte till så mycket att deras liv blev förstörda och än i dag så vet vi inte vad som hänt, säger kommunalrådet Victor Mata.

Den familjevänliga semesterorten fick dåligt rykte efter Maddies försvinnande och många turister försvann, enligt Victor Mata.

– Människor förlorade sina jobb, affärer och restauranger fick stänga, säger han till Telegraph.

Föräldrarna misstänktes

På kvällen när Maddie försvann åt föräldrarna middag på restaurang 70 meter från lägenhetshotellet med vänner. De turades om att gå och titta till Maddie och hennes syskon som samtidigt sov i lägenheten.

Men klockan tio på kvällen, när Maddies mamma gick för att titta till barnen var Maddies säng tom. Maddies föräldrar berättade för polisen att dörren stod på glänt och att fönstret var öppet.

Fyra månader efter försvinnandet blev Maddies föräldrar officiellt misstänkta för försvinnandet. Drygt ett år efteråt avskrevs de helt från misstankarna i brist på bevis, kort därefter lades utredningen ner.

I efterhand har polisen Praia de Luz kritiserats för en långsam hantering av händelsen – bland annat spärrades inte lägenheten och den tekniska undersökningen gjordes inte förrän dagen efter.

FAKTA

Sex teorier om Maddies försvinnande:

Inbrottet som gick fel: Antalet inbrott hade blivit fyra gånger fler området några månader innan Maddies försvinnande. Lägenheten där Maddie försvann låg på bottenvåningen och dörren var olåst på kvällen den tredje maj.

En teori är att Maddie fördes bort av tjuvar efter att hon kommit på dem, enligt brittiska medier.

Falsk insamling till föräldralösa barn: En grupp med människor som sa sig göra insamling till föräldralösa barn hade knackat dörr i området vid tiden för Maddies försvinnande. Polisen misstänkte att de kollade lägenheter inför inbrott.

Kidnappades till barnlöst par: Misstänkta människor ska ha setts röra sig runt semesteranläggningen tiden innan försvinnandet, enligt vittnesuppgifter. En teori är att de kollat efter barn som stämt överens på ett barnlöst pars förfrågan.

Bortförd av pedofiler: Flera kända pedofiler hade rört sig i och utanför Algarve. Nio sexuella övergrepp och 12 försök hade rapporterats de senaste tre åren innan Maddie försvinnande. En brittisk medborgare Raymond Hewlett, som dömdes för flera upprepade övergrepp på 1970- och 1980-talet, bodde bara en timme från Praia da Luz.

Gick i väg frivilligt: Maddie kan ha vaknat och gett sig ut för att leta efter sina föräldrar. Om hon gick ut från lägenheten och sen ut på vägen kan hon blivit påkörd av en bil eller blivit kidnappad på gatan.

Det som talar emot den teorin är att den tre år gamla Maddie skulle varit tvungen att stänga de tunga dragdörrarna efter sig.

Kidnappad av nordafrikansk traffickingliga: Dagar efter Maddies försvinnande ska en flicka som liknat henne setts på välkända trafficking-rutter i Marocko, enligt vittnen.

En teori är att Maddie tagits över till Nordafrika och sålts.