Här sjunger busschauffören nationalsången

Uppdaterad 2018-06-05 | Publicerad 2017-06-07

Anders Finström, 57, är mer eller mindre känd som den ”sjungande busschaffisen” i Stockholm. Under nationaldagen tog han därför tillfället i akt och bjöd upp till allsång på linje 66.

Busschauffören Anders Finström, 57, sjöng Sveriges nationalsång med sina passagerare.

Under Sveriges nationaldag jobbade busschauffören Anders, 57, som vanligt. Däremot kände han direkt att han ville liva upp det lite på bussen och bjöd därför in till allsång.

– Vid Södra station sa jag ”vad härligt att det är så många som klev på här. Skulle det inte vara trevligt om vi kunde sjunga nationalsången tillsammans”.

Anders bad passagerarna att räcka upp handen om de ville vara med och fick bra gensvar. Alla ville sjunga.

– Det var både gammelsvenskar och nysvenskar som sjöng och klappade händerna. När de gick av gick de fram till mig och tackade för sångstunden.

”Inte min arbetsuppgift”

Anders berättar att han brukar sjunga för att höja stämningen och för att han har förhoppningar om att människor ska börja prata med varandra.

– Jag tycker om att vara busschaufför men det är jobbigt att människor knappt hälsar, varken på mig eller varandra. När vi sjunger har de någonting att prata om. Oavsett om det är kort, så är det ett möte med andra människor. Det är nästan oförskämt att inte hälsa, säger han.

Men trots att Anders har goda intentioner med sin sång går det inte hem hos hans chefer på Keolis.

– Det är ju inte riktigt min arbetsuppgift. Det jag ska göra är att ta bussen från A till B. Man får ju knappt gasa eller bromsa själv längre. Jag ska inte synas som busschaufför.

Men det är ju det Anders vill.

– För att lyfta fram mig själv och mina kollegor startade jag därför Facebooksidan ”busschaffisarna”. Vi är också människor, med fritid, känslor, intressen och barn.

Vad blir det för låt nästa gång?

– Först idag ska jag sjunga lilla snigel för mitt barnbarn men det är ju snart midsommar också, man kanske får sjunga en liten nubbevisa, säger Anders och börjar nynna.