Så kan du fira 6 juni

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2018-06-04

Konserter, loppisar, ceremonier – eller varför inte ett lopp? Sveriges nationaldag firas på olika sätt runt om i landet. Här är några av sakerna du kan välja bland 6 juni.

Snart är det dags för Sveriges nationaldag. Dagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och dels till minne av regeringsformen som skrevs under 1809. För den som känner för att fira finns det en hel del att välja bland, här är några av alternativen.

Skansen

Sedan 1893 har Sveriges nationaldag firats på Skansen. I år är inget undantag och Stiftelsen Sveriges nationaldag ansvarar för firandet på Solliden. Kungafamiljen är på plats, liksom artister som Darin, Marianne Mörck och Daniel Lindgren. Firandet börjar redan klockan 10 med ansiktsmålning och flaggverkstad, men kvällens aktiviteter på Solliden drar igång klockan 17.30. För den som inte kan närvara sänds hela firandet från klockan 20 på SVT.

Stockholm

De som inte vill åka till skansen har gott om andra saker att välja bland. Mellan 11 och 15 är det familjefest med ansiktsmålning, lotteri, loppis och framträdanden i parkleken Blacken Blackeberg. Kungsholmens stadsdelsnämnd håller i ett firande i Rålambshovsparken mellan 13 och 19 där deltagarna kan njuta av musik från kulturskolan, träffa politiker eller gå på beachparty på Smeduddsbadet. I Humlegården kan de som vill lyssna på dragspel, folkmusik eller jazz, och barnen kan bland annat hoppa hoppborg eller snickra.

Många tar sig till skansen 6 juni för att fira nationaldagen.

Göteborg

I Slottsskogen kan du fira dagen med fika, Göteborgs symfoniorkester som spelar klockan 14 eller kanske ett besök till Polisvakten, ett hus som hade två arrester och användes fram till slutet av 30-talet. Sedan fem år tillbaka firas nationaldagen även på Skansen kronan med guidningar, sång och lottförsäljning. För de lite mindre kanske evenemanget ”Barnens sommarkalas” på Tjolöholms slott med ponnyridning och hinderbana lockar mer.

Malmö

I Malmö firas nationaldagen runt om i staden, bland annat på Stortorget där en konsthantverksmarknad äger rum och flaggceremoni hålls dagen till ära. Klockan 16 blir det streetdansuppvisning med Urban dance warehouse. I Folkets park anordnas Barnens nationaldagsfirande klockan 12–13. Då kan barnen låta sig underhållas av cirkusartister, allsång och danslekar.

Uppsala

Uppsala kommun anordnar ett nationaldagsfirande i Parksnäckan, Stadsträdgården mellan 13.30 och 14.30. Där bjuds det bland annat på tal, och de närvarande kan delta i sjungandet av nationalsången. I Uppsala är det även möjligt att fira nationaldagen på ett lite ovanligare sätt, med ett lopp. Ekebyloppet anordnas vid Ekeby Bruk och det finns flera olika distanser att välja bland.

Umeå

För umeåborna förändras nationaldagsfirandet en aning då det flyttats från Gammlia till Rådhustorget, då museiområdet på Gammlia ska byggas om. Men på plats på Rådhustorget ska firandet vara sig likt, med bland annat dansuppvisning och medborgarceremoni för nya svenskar.

Undrar du varför andra högtider firas?

 • Påsken: Här är påskens ursprung
 • Valborg: Därför firar vi varje år
 • Kristi himmelsfärd: Därför firar vi Kristi himmelsfärdsdagen
 • 17 maj: Här är varför norrmännen firar syttende mai
 • Pingst: Därför firar vi pingst
 • Ramadan: Därför firas den muslimska högtiden varje år
 • Mors dag: Därför firar vi mamma
 • Midsommar: Därför firas högtiden
 • Halloween: Så firar vi högtiden och därför
 • Alla helgona: Därför tänder vi ljus för de döda
 • Jul: Därför firar vi jul
 • Nyår: Här är historian bakom nyårsafton

Följ ämnen i artikeln