Asylcenter utanför EU – två partier säger ja

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-06-07

EU-slutdebatt i SVT med partiernas EU-toppkandidater från vänster Jonas Sjöstedt (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Emma Wiesner (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Alice Teodorescu Måwe (KD) och Charlie Weimers (SD).

Migrationspolitiken splittrar partierna i EU-valet.

SD och KD är de enda som vill ha asylcenter utanför unionens gränser.

Det blev klart när partiernas toppkandidater drabbade samman i SVT:s slutdebatt. På frågan vilka partier som vill att EU ska försöka förlägga asylproceduren i länder utanför EU svarade SD och KD ja. De andra svarade nej, utom M som svarade ”kanske”.

– Man måste vara realistisk. Jag ser inget enskilt land som är berett att sköta EU:s hela asylmottagning, sade Tomas Tobé (M).

SD:s Charlie Weimers är kritisk mot EU:s nya asyllagstiftning, som precis har klubbats.

– Det finns fortfarande förbud mot EU-finansiering av fysiska gränsbarriärer, murar, sade han.

– Det finns inte möjlighet att vända tillbaka båtar över Medelhavet eller etablera asylcenter i tredje land. Det måste ändras.

”Kanske” bra

M, S, L och C tycker att EU:s asyllagstiftning är bra, KD svarade att den ”kanske” är bra.

SD, MP och V tycker den är dålig, men av helt olika skäl. MP:s Alice Bah Kuhnke är bland annat kritisk till att EU betalar pengar till exempel till Libyen och Tunisien för att stoppa illegal invandring.

– De här skurkstaterna vi skickar skattepengar till, de skapar inte ordning. De göder de krafter som inte bara hotar människor på flykt utan även EU:s säkerhet, sade hon.

Både MP och V vill se legala och säkra vägar till EU för asylsökande, till exempel humanitära visum.

”Borde skämmas”

Konflikten var också tydlig när toppkandidaterna debatterade Gazakriget. Oppositionspartierna vill att EU markerar hårdare mot Israel. V, MP, C och S vill bland annat att EU pausar handelsavtalet med Israel.

– På 30-talet skulle man inte handla av judar. Nu vill ni att man inte ska handla med Israel. Israel är den gamla juden. Ni göder antisemitism, sade KD:s Alice Teodorescu Måwe.

– Ni borde skämmas.

Socialdemokraternas Helene Fritzon undrade hur upprörd Teodorescu Måwe blir av att barnen i Gaza inte får den nödhjälp de, enligt alla krigsregler, har rätt att få.

– Blir du lika upprörd över att barnen på gatan inte får mat, sade Fritzon.

KD:s toppnamn kontrade med att ”i ditt Malmö, försvinner judarna på grund av den antisemitism ni har importerat”.

Oenigt om pengar till Ukraina

Stödet till Ukraina kom också upp i debatten. Alla partier anser att det är viktigt att stödet fortsätter och att det inte finns någon övre gräns för det. Däremot finns skillnader när det gäller hur stödet ska finansieras.

MP och L säger ja till att EU-länderna ska kunna ta gemensamma lån. V, S, C, KD och SD svarade kanske. M svarade nej med argumentet att det är bättre att få fram pengar på andra sätt.

Fritzon (S) varnade för att M och den liberalkonservativa partigruppen i EU-parlamentet, ska börja samarbeta med högernationalister i stället för med socialdemokrater, liberaler och de gröna

– Då äventyrar man på allvar stödet till Ukraina, sade hon.

ANNONS