Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Vaccinering inleds den 27 december

Publicerad 2020-12-22

Vaccinationerna mot covid-19 i Sverige inleds nu på söndag, den 27 december. Målet är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen under första halvan av 2021.

– Precis som övriga EU-länder för Sverige en liten första leverans, för Sveriges del handlar det om 10 000 doser, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) gav på måndagen Pfizers/Biontechs coronavaccin ett första godkännande.

De första doserna i Sverige kommer att erbjudas personer som bor på särskilda boenden för äldre eller för de som har hemtjänst. Det kommer även erbjudas till nära hushållskontakter till dessa samt till personalen.

Regioner förberedda

– Förhoppningarna på det här vaccinet är stor, vi önskar inget hellre än att vi nu ser början på slutet, men jag vill påminna om att vägen framåt är ganska lång fortfarande, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Regionerna ska vara förberedda för att kunna påbörja vaccinering på söndag. Men det är inte säkert att alla inleder redan då, menar Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

– Vissa kommer att börja vaccinera den 27:e. Vissa kommer kanske börja den 28:e, säger hon och tillägger:

– Kompetensen i regionerna är hög för att bedriva det här arbetet. Bilden är att man är så förberedd man behöver vara för att verkligen kunna inleda vaccinationen.

Kommunerna kommer också ha en en viktig roll i det initiala arbetet eftersom de första vaccinationerna sker på äldreboenden, uppger Marie Morell. Vaccinationen sker enligt FHM:s prioriteringsordning.

"Bra bit in på våren"

Tillgång till vaccin kommer avgöra hur snabbt det kan erbjudas till fler.

– Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret, säger Johan Carlson.

Enligt honom kommer det säkerligen ta runt tre månader innan den första prioriteringsgruppen på runt 600 000 personer har kunnat erbjudas vaccin. Det kan dock kortas något om fler vaccin godkänns.

– Men även utanför den första gruppen har vi 70-plussarna, som är i hög risk. Så vi ska inte räkna med att vi täckt in väldigt mycket av riskgrupperna förrän vi kommer en bra bit in på våren.

Motarbeta desinformation

Regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att informera om vaccinationen.

– Den ska rikta sig till alla. Men ska särskilt beakta grupper som ofta vaccinerar sig i lägre utsträckning, säger Lena Hallengren.

Man ska även aktivt motarbeta desinformation om vaccinering, säger hon.

PODD Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna?
Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen