UD: Åk inte till Japan

Publicerad 2011-03-17

UD uppmanar svenskar att inte åka till Japan men man hjälper ingen hem

Svenska utrikesdepartementet avråder nu från alla resor till Japan.

Men några planer på att hjälpa svenskar hem finns inte.

– Alla som vill hem kan ta sig hem, enligt våra uppgifter, säger Cecilia Juhlin presschef på UD.

Sent i går ändrade UD sina reserekommendationer och avrådde helt från resor till Japan. Man uppmanade också svenskar i landet att se över sin situation.

– Men det menar vi att man bör tänka över en gång till om hur, när och var ifrån man ska åka hem. Många flygbolag lägger om sina rutter och det kan vara bra att se över hur de flyger, säger Cecilia Juhlin på UD.

"Alla kan ta sig hem"

Än så länge är det relativt lugnt på flygplatserna i Tokyo, men franska UD har på egen initiativ skickat flygplan som ska plocka hem franska medborgare från Japan. Några sådana planer har inte svenska UD i nuläget.

– Enligt våra uppgifter kan alla svenskar som vill flyga hem göra det. Men vi ser ständigt över situationen och kan komma att ändra vårt beslut om det skulle bli problem för svenskar att lämna landet, säger Cecilia Juhlin.

UD uppmanade också alla som finns inom en radie av 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima 1 att lämna området. Några uppgifter om att svenskar vistas där finns dock inte.

1 500 svenskar

– Det finns en del svenskar i staden Sendai som ligger precis på gränsen. Men enligt våra uppgifter har de börjat lämna staden, säger Juhlin.

UD räknar med att det finns mellan 1 000 och 1 500 svenskar kvar i Japan. Det finns inga rapporter om att någon svensk är skadad eller saknas.