Fem döda i flygkrasch på Malta

Publicerad 2016-10-24

Ett propellerplan som spanat på människosmugglare längs med Libyens kust har kraschat på Maltas flygplats.

De fem franska tjänstemännen ombord dog.

– Det var väldigt lite som återstod av det, säger ett ögonvittne till Times of Malta.

Planet kraschade på Maltas internationella flygplats vid 07-tiden på måndagsmorgonen. Bilder visar en stor eldsvåda och en svart rökpelare som stiger från platsen. Fem personer dog – hela besättningen ombord.

Ett ögonvittne säger till Times of Malta att planet störtade bredvid honom:

– Jag hörde ljudet från planet och sedan såg jag det krascha ner. Det exploderade och gick upp i lågor. Det var väldigt lite som återstod av planet, bara lite vrakdelar.

Planet hade använts av franska myndigheter för att övervaka människosmugglarnas rutter från Libyen.

Bilkamera fångade allt

Ett filmklipp som Malta Today lagt upp visar hur planet plötsligt tappar fart, far ner i marken och försvinner i ett stort eldmoln. Delar av vraket hamnade på en bilväg utanför flygplatsområdet, skriver AP.

Enligt flygsajter har planet varit i drift i södra Medelhavet sedan början av juni i år. Det flögs av fransmän men opererades från Luxemburg.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att planet hyrts av EU:s gränsmyndighet Frontex och att det skulle flyga från Luxemburg till Libyen, via Malta. Frontex dementerade att de ska ha hyrt planet och även EU:s utrikeschef Federica Mogherini gick ut och dementerade att EU var inblandade.

Vad exakt som orsakade kraschen är fortsatt okänt.

All flygtrafik till och från Malta har stoppats tills vidare. Radarbilder visar hur vissa plan fortsätter att cirkulera över ön i väntan på nya besked, medan andra har tvingats vända för att landa på Sicilien.

ANNONS