En sorglig olycka med otrevlig bismak

Publicerad 2015-10-20

En 83-årig kvinna som var passagerare i personbilen skadades så svårt att hon senare avled.

E4 är Sveriges mest trafikerade väg.

Den sträcker sig från Helsingborg via Stockholm till Haparanda.

Upp till Gävle är det mest motorväg, sen blir kvaliteten sämre. Mycket sämre.

Direkt norr om Gävle börjar Sveriges äldsta vajerväg med en fil i ena riktningen och två i den andra. En anständig budgetlösning för tjugofem år sedan, totalt underdimensionerad i dag.

Och längs Norrlandskusten är vägen ett lapptäcke med någon mil motorväg, några mil med vajer och en hel del gammal landsväg som borde ha ersatts av säkrare väg med bättre kapacitet för länge sedan.

Och nu har det skett ännu en dödsolycka på en av vägsträckorna som snåla byråkrater fuskat bort. Jo, det finns en mittvajer för att förhindra mötesolyckor. Men just den vajern försvårade olyckan i förrgår.

Känner en stöt i bilen

En långtradare på en stor p-ficka strax norr om Hudiksvall skulle ut på vägen för att fortsätta färden norrut. Föraren tittade på trafiken, och har sagt till polisen att han lät ett par bilar köra förbi. När han bedömer att luckan till nästa bil är tillräckligt stor styr han ut på vägen. Det tar ett tag att få rull på en 18-meters lastbil. Även om den är lätt lastad eller till och med tom.

När föraren är ute på vägen med hela ekipaget har det kanske gått tio eller femton sekunder från stillastående.

Föraren hinner köra en kort sträcka, kanske fem eller tio meter, när olyckan inträffar. Långtradarföraren känner en stöt i bilen, säger han till polisen. En personbil har kört rätt in i släpet.

Föraren av personbilen har i sista stund försökt väja bort från långtradarsläpet, men vägens mittvajer var i vägen och han körde in under släpet med följd att personbilens tak trycktes in, mest på höger sida där han hade sin passagerare.

Otrevlig bismak

Jag körde förbi olycksplatsen i går morse. Precis som en dag tidigare var det bra sikt på ett par hundra meter, ingen bländande sol och bra väglag. En sorglig olycka, men som får en otrevlig bismak.

Åklagaren har anhållit långtradarföraren för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Vad jag vet är det extremt ovanligt att den som blir påkörd bakifrån anses som vållande. Lagen säger, i princip utan undantag, att den som kommer ikapp för snabbt och inte som kan stanna bär skulden. Jag får en obehaglig känsla av att lastbilsförarens nationalitet, han kommer från Estland, har styrt åklagares agerande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln