Minst 37 döda i rysk varuhusbrand

TT

Publicerad 2018-03-25

Minst 37 personer har omkommit i en brand i ett varuhus i den ryska staden Kemerovo i Sibirien.

Ännu fler människor saknas – varav många barn.

Branden utbröt under söndagseftermiddagen på den fjärde våningen i varuhuset. Räddningsarbetare har gått igenom byggnaden våning för våning och i takt med det har dödssiffran ökat.

Vid 23-tiden svensk tid rapporterar ryska myndigheter att 37 människor har bekräftats döda.

Runt 69 personer saknas fortfarande och av dem är majoriteten barn, uppger ryska myndigheter för den statliga nyhetsbyrån Tass.

Lekrum och biosalong

På våningen där branden startade finns bland annat ett lekrum för barn och en biograf. Minst 13 av de döda har hittats i en biosalong.

Branden började i ett lekrum med studsmattor där varuhusets gäster lämnade sina barn, säger Kemerovo-regionens viceguvernör Vladimir Tjernov enligt nyhetsbyrån Interfax.

När branden väl hade startat uppges brandlarmet i byggnaden inte ha fungerat. Dessutom ska dörrarna till biografen ha varit helt stängda.

Anonyma myndighetskällor uppger för Interfax att trasiga elkablar kan vara orsaken.

– Vi har många frågor nu, säger Vladimir Tjernov och nämner en annan teori som utreds och som går ut på att barn har lekt med tändare i lekrummet.

Hundratals evakuerades

Tass rapporterar att det 23 000 kvadratkilometer stora köpcentrumet öppnade år 2013.

Mer än 200 människor evakuerades från byggnaden som utöver butiker och biograf också rymmer en bowlinghall och flera restauranger. Elden ska ha spridits över mer än 1 500 kvadratmeter, och det finns rapporter om att människor hoppat från byggnadens fönster.

Flera av de skadade personerna vårdas på intensivvårdsavdelningar.

Kemerovo har ungefär en halv miljon invånare. Staden ligger i södra Sibirien, nordost om Kazakstan, drygt 300 mil öster om Moskva.