Ferraro lämnar Clintons kampanj

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

Efter anklagelser om ett rasistiskt inlägg lämnade på onsdagen Geraldine Ferraro sin roll som finansiell rådgivare åt den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton.

Samtidigt diskuterades omval i två delstater.

Geraldine Ferraro var 1984 demokraternas vicepresidentkandidat. Hon har fungerat som finansiell rådgivare i Clintonkampanjen, men tvingades gå sedan ett uttalande utlöst ett gräl om ras och kön.

I en tidningsintervju i förra veckan sade hon att Clintons huvudmotståndare, den svarte senatorn Barack Obama, inte skulle nått så långt i primärvalen om han varit en vit man. Och inte om han varit kvinna.

Uttalandet väckte ilskna anklagelser om rasism från Obamas läger. Obama kritiserade kommentaren under ett valmöte i Chicago på onsdagen, men underströk att han inte trodde att den var avsiktligt rasistisk.

Omval

Obama leder före Clinton i räkningen av antal delegater till partikonventet i augusti, men kampen väntas bli så jämn att det väckts krav om att valen i Florida och Michigan antingen ska göras om eller att rösterna därifrån ska räknas. De båda delstaternas omröstningar ogiltigförklarades av Demokratiska partiet, efter en dispyt om valdatum, och de får inte skicka några delegater till konventet.

Hillary Clinton vann i både Florida och Michigan, men ingen av kandidaterna drev kampanj där och Obamas namn fanns inte ens med på röstsedlarna i Michigan.

Nu träter de båda kandidaterna om huruvida rösterna i de två delstaterna ska räknas eller inte. Clinton tycker att de ska räknas, eller att nya val ska hållas. Det är krav som Obama inte ställer sig bakom.

– Clintonkampanjen verkar vilja ändra reglerna efter hand, sade han, men lovade samarbeta med partiets centrala ledning för att hitta en lösning.

Internet

Samtidigt förberedde ledande demokrater i Florida ett förslag om att hålla en internetomröstning bland medlemmarna i den folkrika delstaten. Florida har över fyra miljoner registrerade demokrater.

Medan den demokratiska kampen för att utse en presidentkandidat går vidare växer spekulationerna om vem republikanernas kandidat John McCain vill se vid sin sida i höstens valrörelse. McCain sade till journalister på onsdagen att han inlett sökandet efter en vicepresidentkandidat.

Förre guvernören i Massachusetts, Mitt Romney, antydde i en tv-intervju i tisdags att han gärna ställer upp. ”Varje republikansk ledare vore stolt över att bli ombedd att ställa upp som vicepresidentkandidat, även jag”, sade Romney till Fox News.

Romney gav upp primärvalskampen i februari, och har sedan dess givit sitt stöd till McCain. Denne sade på onsdagen att han sett rapporter om Romneys intresse för jobbet, men gav inget besked om hur han ser på Romney som tänkbar vicepresidentkandidat.