Afghanska barn som saknar skolgång ökar

TT-Reuters TT

Publicerad 2018-06-03

Krig, fattigdom, barnäktenskap och diskriminering. 44 procent av alla barn i Afghanistan, närmare 3,7 miljoner unga, går inte i skola.

Antalet barn mellan 7 och 17 år som inte utbildas stiger nu för första gången sedan 2002, varnar FN:s barnfond Unicef, USA:s biståndsorgan Usaid och tankesmedjan Samuel Hall i en gemensam rapport.

Våld och konflikter är fortsatt vardag i stora delar av Afghanistan och har lett till att skolor i många områden tvingats stänga. Situationen rapporteras vara värst för flickor. Totalt 2,7 miljoner flickor går inte i skola, sade landets utbildningsminister Mirwais Balkhi vid ett seminarium om rapporten i huvudstaden Kabul.

– Barns utbildning är den viktigaste utvecklingsfaktorn i alla mänskliga samhällen. Det är det viktigaste verktyget i kampen mot krig, fattigdom och arbetslöshet, sade Balkhi.

Han nämnde dock inte de ärkekonservativa talibanerna, som styrde landet från 1996 fram till den USA-ledda invasionen 2001, som är öppet emot flickors skolgång. På senare år har även terrorrörelsen IS hotat skolor som utbildar flickor. I de värst drabbade områdena uppges 85 procent av flickorna inte gå i skola.