Rattfull polis slipper straff

Publicerad 2013-10-10

Polismannen var berusad när han körde sin tjänstebil.

Mannen kunde dock aldrig delges åtalet mot honom och kan behålla sitt körtkort och slipper nu straff.

– Allt var klart. Utredningsmaterialet var färdigt. Det är olyckligt det här, säger Henrik Engelkes, som höll i förundersökningen på polisens internutredningar.

Mannen jobbade själv vid Länskriminalens delgivningssektion. En morgon märkte hans kollegor att han luktade alkohol. Innan någon han stoppa honom försvann han dock från jobbet, körande sin tjänstebil, skriver Dagens Nyheter.

När han kom tillbaka förhördes han och uppvisade 0,56 promille alkohol i sitt blod.

Mannen förnekade att han överhuvudtaget kört sin bil. I förhör menade han att bara suttit i sin bil och planerat dagens arbete – med motorn igång.

Skickade hånfullt mejl

Henrik Engelkes kunde efter ett omfattande utredningsarbete få fram bevis för att mannen faktiskt kört tjänstebilen. Övervakningsbilder visade hur mannen var ute och åkte.

Polismannen sjukskrevs och gjorde sig oanträffbar. Problemen med att få kontakt med mannen startade redan här.

”Om du inte kan vänta några veckor utan hota med hämtning etc så är det upp till dig men då får du problemet att du måste hitta mig... Vilket kan vara lite knepigt”, skriver han i ett mejl till polisen.

– Han har ljugit om var han hållit hus hela den här tiden, säger Henrik Engelkes till Aftonbladet.

”Man har misslyckats”

Mannen kunde aldrig förhöras igen. Han köptes ut från sin tjänst hos polisen och man valde att åtala mannen.

Under ett års tid försökte tingsrätten i Stockholm att nå mannen för att delge åtalet, utan lycka. Hade man lyckats hade brottet inte preskriberats.

– I stämningsansökan står det att mannen troligtvis kommer försöka hålla sig undan, som en heads up till tingsrätten. Skulle jag få en sådan ansökan på mitt bord skulle jag ta det på allvar. Nu har man misslyckats, säger Henrik Engelkes.

Misslyckad rättsapparat

På den sista dagen innan brottet skulle preskriberas gjordes en kraftansamling och poliser åkte hem till mannen. Han kunde dock inte påträffas och fallet är nu nedlagt.

– Jag tycker det är viktigt att sådana här ärenden får går hela sitt varv inom rättsapparaten, så visst är det ett misslyckande, säger Henrik Engelkes.

Mannen uppger för DN att han numera bor i Thailand. Tidningen frågar om han inte, som polis, bör stå för sina handlingar och ta sitt straff om han kört rattfull.

– Jag inga kommentarer till det där. Vi har ju en lagstiftning som fungerar på ett visst sätt och finns du inte hemma utan bor utomlands så är det inte mycket mer att göra med det, säger mannen.