Reinfeldt: Kärleken har segrat till slut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-24

Regeringen har uttryckt sitt samtycke för giftermålet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

– En kvinna av börd får äntligen sin man av folket, sa statsminister Fredrik Reinfeldt under en presskonferens på måndagen.

Klockan 12.00 den 24:e februari uttryckte regeringen sitt samtycke till giftermålet enligt femte paragrafen i successionsorden.

Under eftermiddagen har regeringen gratulerat kronprinsessan Victoria och Daniel Westling personligen.

"Ett ljus av hopp"

– Jag är väldigt övertygad om att i en i övrigt ganska mörk och dyster stund, som det är för Sverige och stora delar av världen kommer det här som ett ljus av hopp, sa statsminister Fredrik Reinfeldt under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Inför bröllopet som ska hållas på försommaren 2010 kommer det att hållas en del budgetdiskussioner. Övriga praktiska förberedelser kommer kungafamiljen att ansvara för.

"Det tog en tid"

Fredrik Reinfeldt kände en stor glädje när kungen meddelade beskedet om förlovningen.

– Att kärleken segrat och jag tycker att det är väldigt glädjande både att kungen har fattat detta beslut och att kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har fått varandra till sist, och syftade på att det har tagit några år innan de var redo för giftermål.

Under sitt tal sa statsministern att prinsessan Victoria har bidragit till att sprida glädje i Sverige.

– Med sin värme och sin stora kunskap har hon väckt stort förtroende hos svenska folket.

Om Daniel Westling sa Fredrik Reinfeldt att han har noterat många positiva omdömen om honom under dagen. Han ville inte uttrycka några förväntningar på kronprinsessans blivande make.

– Båda två markerar ju en vilja att tjäna Sverige och göra bra saker för Sverige.

Fakta om kungliga bröllop:

Inför ett kungabröllop måste förberedelserna göras i extremt god tid. Man ska bjuda in kungligheter och dignitärer från hela världen och de ska i sin tur hinna svara. Det blir ett enormt säkerhetspådrag och tv ska förbereda direktsändningar.

Alla svenska kungligheter i Stockholm har gift sig i Storkyrkan i Gamla stan. Kungens och drottning Silvias bröllop ägde rum där 1976. Alternativet skulle möjligtvis vara Slottskyrkan.

Mamma Silvia charmade hela svenska folket och var klädd i en elegant, benvit klänning från Dior, ett diadem med kaméer och en brudbukett av vita orkidéer när hon gifte sig. Självklart kommer Victoria att vara lika fint klädd vid sitt bröllop.

Vid väninnan Caroline Dinkelspiels bröllop i juni 2003 var Victoria tärna i juni. Josephine Genetay och Caroline Kreuger skulle också vara tänkbara tärnor.

När kungen och Silvia gifte sig 19 juni 1976 tv-sändes vigseln. Victorias bröllop kommer självklart direktsändas i TV och följas av en stor del av den svenska befolkningen.

Denna nyhet skickades som

sms-flash den 24/2 kl. 13.57

Beställ nyhetsflash du också