Rödlistar sex länder på grund av nya varianten

Brittiske ministern: Kan vara mer smittsam än delta

Uppdaterad 2021-11-27 | Publicerad 2021-11-26

Storbritannien förbjuder inresa från sex länder efter att en ny variant av coronaviruset har upptäckts i Sydafrika.

Enligt hälsominister Sajid Javid finns tecken på att varianten kan vara mer smittsam än delta och att vaccinerna biter sämre på den.

– Våra forskare är djupt oroade. Jag är oroad, säger han.

Den nya varianten kallas B.1.1.529 och har 32 mutationer i coronavirusets spikprotein. Det är dubbelt så många som hos den nu dominerande deltavarianten, enligt The Guardian.

Det stora antalet mutationer oroar forskarna eftersom antikroppar från vaccinerna är designade att fästa på just spikproteinet. En expert kallar varianten ”den värsta vi har sett hittills”, skriver BBC.

B.1.1.529 får nu Storbritannien att förbjuda inresor från sex afrikanska länder. Från och med klockan 12 på fredagen får inga flyg landningstillstånd från Sydafrika, Namibia, Lestoho, Botswana, Zimbabwe och Eswatini (tidigare Swaziland).

Förbudet gäller till klockan 04 på söndagen och efter den tidpunkten beordras inresande från de rödlistade länderna i karantän på särskilda hotell.

Även Israel inför ut- och inreseförbud till samma länder plus Mocambique, uppger The Guardian. Under fredagen kom beskedet att den nya varianten också upptäckts i Israel, enligt Jerusalem Post.

Varianten upptäcktes hos en person som återvänt till Israel från Malawi. Ytterligare två fall där personerna varit utomlands undersöks också just nu.

”Kan vara mer smittsam än delta”

Hittills finns inga kända fall av varianten i Storbritannien eller för den delen i Sverige.

Men Storbritanniens hälsominister Sajid Javid betonade den möjliga faran i ett uttalande på torsdagskvällen:

– De tidiga indikationerna vi har av den här varianten är att den kan vara mer smittsam än deltavarianten och att de vacciner som finns just nu kan vara mindre effektiva mot den, sa han.

– Våra forskare är djupt oroade av den här varianten. Jag är oroad, förstås. Det är en av anledningarna till dagens åtgärder.

Omkring 100 bekräftade fall

B.1.1.529 upptäcktes i Sydafrika vars myndigheter slog larm tidigare i veckan.

Totalt hade på torsdagen omkring 100 fall bekräftats i Sydafrika, Botswana och Hongkong, uppger TT. Fallet i Hongkong var en inresande från Sydafrika.

De flesta av fallen i Sydafrika har hittats i den folkrika provinsen Gauteng, men varianten kan enligt forskarna redan vara spridd i hela landet.

”Även om data är begränsade arbetar våra experter övertid med alla etablerade övervakningssystem för att förstå den nya varianten och vad de potentiella konsekvenserna kan bli”, skriver Sydafrikas smittskyddsinstitut i ett uttalande som TT refererar.

Extrainsatt möte i WHO

WHO:s lista över nya namn på varianter av coronaviruset följer det grekiska alfabetet. B.1.1.529 kommer därför sannolikt att döpas till ”nu”, enligt Sky News.

WHO expertgrupp håller på fredagen ett extrainsatt möte med anledning av den nya varianten.

– Vi kallar det ett specialmöte för att diskutera frågan, inte för att vara alarmistiska men bara för att vi har det här systemet på plats där vi kan sammanföra de här forskarna och diskutera vad det betyder, säger Maria Van Kerkhove, chef för WHO:s arbete mot covid-19, enligt The Hill.