Amineh Kakabavehs attack: ”En röst på Socialdemokraterna är en röst på Erdogan”

Publicerad 2022-06-29

Sveriges avtal med Turkiet chockerade den politiske vilden Amineh Kakabaveh.

Nu bekräftar hon hotet att rikta misstroende mot utrikesminister Ann Linde och hävdar att Socialdemokraterna ”gör allt för att behålla sin makt”.

– Jag uppmanar varenda kurd i landet att inte rösta på dem, säger Amineh Kakabaveh.

I riksdagen möttes under tisdagsmorgonen två av Sveriges mest omtalade personer i en debatt om utvisning av kurder.

Efteråt skakade den politiske vilden Amineh Kakabaveh och justitieministern Morgan Johansson hand.

Det kan ha varit Kakabavehs sista uppgift som riksdagsledamot. Om nu inte hotet om en misstroendeförklaring mot utrikesministern Ann Linde blir verklighet.

– Om det är möjligt att jag får med mig 34 ledamöter till så skulle jag absolut göra det, absolut. För det handlar om Sveriges framtid, säkerhet och vårt ansikte och samvete. Vad säger det här om Sverige och svensk utrikespolitik att det är Ankara som bestämmer, och att Erdogan bestämmer, inte Sveriges riksdag.

SD nobbar misstroende

Det är 35 riksdagsledamöter som behövs för att väcka misstroende och få till en omröstning i riksdagen. För bara ett par veckor sedan var Kakabaveh själv tungan på vågen när Morgan Johansson räddades kvar.

Då gick Sverigedemokraterna i bräschen för misstroendet. Det kommer man inte göra nu.

”Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh. Hon borde ha tagit chansen när vi väckte misstroendet mot Morgan Johansson för ett par veckor sedan. Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse och att byta ut hela regeringen i september”, säger man i en kommentar.

Den här gången kan stödet komma från mer Natokritiska partier. Miljöpartiet uppges diskutera saken, då stor irritation över avtalet med Turkiet råder.

Vänsterpartiet har inte meddelat hur man ställer sig till ett misstroende, men i ett Twitterinlägg skriver partiledaren Nooshi Dadgostar att man redan tidigare varnat för ”despoten Erdogan” och vill att S lägger korten på bordet om vilka eftergifter som i praktiken krävts.

”Är ofattbart”

För Amineh Kakabaveh var måndagskvällens handskakning mellan Erdogan och statsminister Magdalena Andersson ”fruktansvärt” och ”chockerande”.

– Att en socialdemokratisk regering, under ledning av två kvinnor som annars talar gott om feminism, viker sig för en diktator som är islamistisk och auktoritär, annekterar och för krig mot andra länder där han bombar civila, det är helt ofattbart.

Hon kommer jobba aktivt för att förhindra folk från att rösta på Socialdemokraterna i framtiden.

– Jag har sagt det redan, men en röst på Socialdemokraterna är en röst på Erdogan. Aldrig i livet. Jag kommer uppmana varenda kurd i landet att inte göra det. Ett parti som säger en sak och i verkligheten gör något annat ska man inte rösta på.