Ingen utredning om brott mot KD-topp

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2023-03-17

Kristdemokraternas tidigare partisekreterare Johan Ingerö. Arkivbild.

Polisen inleder inte någon förundersökning mot Kristdemokraternas tidigare partisekreterare Johan Ingerö, skriver polisen i ett mejl till TT.

”Den anmälda gärningen är preskriberad (det har gått så lång tid sedan gärningen att åtal inte får väckas)”, skriver förundersökningsledaren på Stockholmspolisen i sin motivering.

Ingerö polisanmäldes nyligen av partikamraten Sara Skyttedal för att han ”försökte ta sig rätten” till hennes kropp på en efterfest 2014. Bland annat ska han, enligt Skyttedal, ha smekt insidan av hennes lår.

Fem månader

Hon skrev själv på Facebook att hon har skämts och förringat händelsen men nu valt att polisanmäla.

Ingerö har hävdat att det som påstås inte är sant. Han tvingades ändå lämna sin tjänst som partisekreterare i tisdags efter blott fem månader på posten.

Anmälan rubricerades som sexuellt ofredande, ett brott som har en preskriptionstid på fem år.

När KD-ledaren Ebba Busch fick frågor om varför Ingerö tvingas lämna sitt uppdrag så svarade hon att det handlar om att partiet behöver en person med andra egenskaper som partisekreterare. Ingerö har haft ”väl dokumenterade externa kommunikativa styrkor”, som tjänat KD väl under övergången från oppositions- till regeringsparti.

– Vi behöver ha andra primära styrkor framöver som handlar om organisationsbygge, sade Busch.

”Nyckelspelare”

Hon hävdade att anmälan inte var anledningen till att Ingerö fick sluta, men att den ”reser frågetecken” kring hans möjligheter att vara kvar som partisekreterare.

När Ingerö utsågs till partisekreterare i oktober 2022 så beskrev Ebba Busch honom som en ”nyckelspelare i laget” som skulle arbeta för ett starkare Kristdemokraterna till valet 2026.

Följ ämnen i artikeln