Arga bönder kan dränka våtmarkslag

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-03-25

Statssekreterare Daniel Westlén och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) inför ett möte under Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd 2022. Arkivfoto.

Det våras i Bryssel – men inte för klimatet.

EU:s naturrestaureringslag hänger återigen på fallrepet.

Följ ämnen

Den omdiskuterade lagen skulle enligt planerna definitivt godkännas vid medlemsländernas miljöministermöte på måndagen. Men i förra veckan ändrade sig Ungern – och då finns inte längre tillräcklig majoritet för att driva igenom lagen och dess regler om att återställa natur och våtmarker.

Det är dock inget som får den svenska regeringen att deppa. Sverige hade röstat emot lagen ändå.

– Vi ser fortfarande att det saknas en förståelse för hur skogsbruket fungerar. Det hade behövts mer flexibilitet, förklarar statssekreterare Daniel Westlén, som representerar Sverige vid måndagens möte.

Bondeprotester

Det ungerska regeringspartiets ledamöter i EU-parlamentet röstade för naturrestaureringen så sent som i slutet av februari. Omsvängningen nu motiveras av statssekreterare Anikó Raisz med att ”mycket har hänt” och att man vill behålla den egna flexibiliteten.

Det är också tydligt att protesterna inom jordbruket runt om i Europa spelar in.

– Jordbrukssektorn är en väldigt viktig sektor, inte bara i Ungern. Vi måste vara realistiska och tänka på alla de aktörer och sektorer som vi behöver för att nå våra mål inom klimatskyddet, säger Raisz.

Börja om i höst?

Utöver Sverige och Ungern finns bland andra Nederländerna, Italien, Finland och Polen bland motståndarna.

Ministerrådets ordförandeland Belgien lovar ändå att försöka förhandla vidare.

– Det här inte slutet. De närmaste veckorna kommer ordförandeskapet att agera med er för att försöka föra saken framåt, säger regionale miljöministern Alain Maron i Bryssel.

Om ingen lösning hittas kan hela lagstiftningen skjutas upp till efter EU-valet och nästa EU-kommission.

– Om den stoppas så stoppas den. Då måste kommissionen komma tillbaka. Då får vi se vad nästa kommission gör, säger Daniel Westlén.

ANNONS