EU: Nya regler ska garantera fria medier

TT-AFP

Publicerad 2022-09-16

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton. Arkivbild.

EU-kommissionen föreslår nya regler för att garantera mediernas oberoende i Europa, i skuggan av försämringar för medielandskapen i länder som Ungern och Polen.

EU:s nya mediefrihetslag ska innehålla ”gemensamma skyddsåtgärder... för att garantera att våra medier kan fungera utan inblandning”, lyder ett uttalande från EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.

En av huvudåtgärderna är en myndighet som skulle se över medieuppköp som eventuellt påverkar mångfalden bland medlemsländernas medieägare.

Lagen skulle också kräva att finansieringen för statliga medier är ”tillräcklig och stabil”, för att hindra regeringar från att med hot om ändrade budgetar påverka redaktionerna. Samtliga medlemsländer skulle också behöva införa nationella lagar som skyddar journalistiska källor.

För att träda i kraft krävs först ett godkännande av medlemsländerna och EU-parlamentet.

Lagförslaget kommer efter oro i EU för försämringar i flera länder i Östeuropa. I Ungern betraktas public service-kanaler användas som premiärminister Viktor Orbáns språkrör, och i Polen antogs i fjol en hårt kritiserad medielag. I Tjeckien växer oron för bristande mångfald i medielandskapet, sedan förre premiärministern Andrej Babis använt sitt mediebolag för att angripa andra medier.

ANNONS