Alla gör anspråk på rymdfararen Wandt

TT

Publicerad 2024-01-19

Många orter anser sig ha anledning att sola sig i astronauten Marcus Wandts glans. Arkivbild.

Morason, svensk-norsk eller värmlandsbördig?

Marcus Wandt – den tredje svensken i rymden – är omåttligt populär. Nu vill alla från norr till söder lägga vantarna på honom.

Att astronauten Marcus Wandt genom sin rymdresa sätter Sverige på kartan förnekar ingen. Men lokalt pågår en strid om vem som har mest rätt till rymdfararen.

”Morasonen har nått rymden”, skriver Mora Tidning, som i samtliga artiklar är noga med att påpeka att Wandt är född i Mora.

Men även Värmland vill ta åt sig äran – Wandt växte upp i Hammarö. ”13 kritiska minuter när värmlänningen skjuts upp i rymden”, skrev exempelvis Nya Wermlands-Tidningen på torsdagen.

Kompis till astronauten

Lokalmedier låter också kopplingen mellan Wandt och orten skina genom andra lokalbor. Exempelvis rapporterade P4 Värmland om ”Mikael från Sunne” som skulle se Wandt skjutas upp i rymden från Kennedy Space Center.

– Det är väldigt stort. Nu är det ju dessutom en svensk ombord och tillika värmlänning. Det ska bli superhäftigt, sade Mikael Ingemyr till radion.

SVT Nyheter Blekinge kopplar Wandt till Blekinge genom astronautens kompis Per-Martin Sternevi från Karlskrona som säger att ”det är lite surrealistiskt” att kompisen ska ut i rymden.

SVT Nyheter Kronoberg har talat med den före detta stridspiloten och Wandts tidigare kollega, Växjöbon Max Villman, om astronautens uppdrag.

Först med norskt medborgarskap

Även utanför Sveriges gränser vill man ha sin beskärda del av kakan.

”Då blir svensk-norske Marcus Wandt den första astronauten i rymden med norskt medborgarskap”, skrev norska NRK i onsdags med bakgrunden att Wandts mamma kommer från norska Toten.

I Norrbotten framhåller man i sin tur gärna att Wandt är tidigare stridspilot på F 21 i Luleå: ”Nu är före detta F 21-piloten i rymden”, lyder en rubrik i Norrbottens-Kuriren.

Samtidigt är Wandt chefstestpilot på Saab och bosatt i Linköping, vilket ger staden anledning att kalla honom just för ”Linköpingsbo”.