Massdemonstrationer i Slovakien mot lagreform

TT-AFP

Publicerad 2024-01-19

Omkring 26 000 människor deltog på torsdagskvällen i demonstrationer i Slovakiens huvudstad Bratislava mot regeringens planer på att ändra i brottsbalken.

Tiotusentals människor deltog i massdemonstrationer i Slovakien på torsdagskvällen. Demonstranterna protesterade mot regeringens förslag att ändra i brottslagstiftningen, vilket även väckt kritik från EU-parlamentet.

De planerade reformerna innebär ett slopande av den särskilde åklagarens kansli för bekämpning av organiserad brottslighet och korruption på hög nivå, minskat skydd för visselblåsare och sänkta straff för korruption.

Premiärminister Robert Fico hävdar att den särskilde åklagarens kansli är partiskt och har missgynnat hans populistiska parti Smer.

Omkring 26 000 människor protesterade i huvudstaden Bratislava och mindre demonstrationer genomfördes i över 20 städer i landet. Demonstranterna gick med banderoller och plakat med texter som ”Rör inte vår demokrati” och ”Vi vägrar att vara tysta”.

– Sakta ner. Du är berusad av makt, sade Michal Simecka, ledare för oppositionspartiet Progressiva Slovakien, när han tågade i Bratislava.

EU-parlamentet antog en resolution på onsdagen som kritiserar lagförslaget och säger att ”den hotar integriteten i den juridiska processen och underminerar den Europeiska unionens kamp mot korruption”.

Slovakiens president Zuzana Caputova, som själv är jurist, har uppmanat regeringen att ompröva ändringarna i brottsbalken.