Varning: Släng inte korvmackan i skogen

Britta Kramsjö/TT

Publicerad 2019-06-25

Nya skyltar på våra rastplatser ska varna för att slänga matrester i naturen. Detta för att inte riskera att den afrikanska svinpesten sprids via matresterna till vildsvin och grisar, rapporterar P4 Skaraborg.

Den afrikanska svinpesten är inte farlig för människor, men kan vara dödlig för vildsvin och tama grisar. Sjukdomen kan överföras via mat som exempelvis kallrökt korv eller skinka, enligt Jordbruksverket.

– Om man slänger en korvmacka eller en bit skinka i skogen och tänker att "den kan räven få" så kan det bli väldigt fel. Om viruset finns i matresterna kan vildsvinen i skogen bli sjuka och då måste vi bekämpa sjukdomen innan den kommer till våra tamgrisar, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, till radion.

Smittan finns redan i flera ställen i Europa, bland annat i Polen och i Baltikum.

Totalt ska 130 plåtskyltar med information på sex olika språk sättas upp på rastplatser i områden där man vet att det finns vildsvin, längs de stora vägarna i de södra delarna av landet.

Den som vistas i naturen kan hjälpa till för att stoppa smittan, menar Maria Cedersmyg. Bland annat genom att informera myndigheterna om man hittar döda vildsvin i skogen.

– Vi vill att alla som hittar ett dött vildsvin rapporterar det, säger hon.