1 200 limousiner på klimatmötet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-07

De ska fatta historiens viktigaste klimatbeslut.

Men hur miljövänlig är egentligen FN:s konferens i Köpenhamn?

Inte särskilt, visar det sig.

Deltagarna reser med 140 privatflyg och 1 200 limousiner.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren hoppas på ett avtal som ska sänka utsläppen av växthusgaser med 30 procent. EU tänker sätta hård press på de största miljöbovarna USA och Kina för att nå målet.

Men konferensdeltagarna själva föregår knappast med gott exempel. Deltagarna väntas släppa ut lika mycket miljögifter som en stad med över 100 000 invånare.

Hyr in extra limousiner

Majken Friss Jorgensen, är chef för Köpenhamns ledande limousinuthyrare. En vanlig dag har hennes företag 12 bilar i trafik i den danska huvudstaden. Från och med i dag har hon 200 – per dag.

– Vi trodde inte att de skulle utnyttja så många bilar eftersom det är en klimatkonferens, men det verkar som om någon har spanat in väderprognoserna, säger hon till brittiska tidningen Daily Telegraph.

Fransmännen är värst. De har beställt 42 egna limousiner.

Majken Friss Jorgensen, räknar med att hon och hennes konkurrenter kommer att ha sammanlagt 1 200 lyxfordon rullandes på gatorna under konferensen.

– Så många finns inte i hela Danmark, så vi har fått köra hit dem från Sverige och Tyskland.

Enligt uppgift till Daily Telegraph drivs bara fem av bilarna som FN-delegaterna använder av el.

140 privatjet

98 av världens främsta ledare kommer att närvara på mötet. Däribland USA:s president Barack Obama som reser med sitt eget Air Force One. Samma plan som han den här veckan tar till ceremonin i Oslo där han ska ta emot Nobels fredspris.

Väl på marken kommer presidenten, sin vana trogen, att åka med sin egen monsterlimousine, som av Secret Service-agenterna fått namnet the Beast. Det flera ton tunga fordonet drar 4 liter per mil.

Men Obama är inte den enda som reser klimatosmart. På Kastrups flygplats inväntar man sammanlagt 140 privatjet de kommande veckorna. Alla flygplan får inte plats på marken så många av dem kommer att flyga vidare till närliggande flygplatser när de släppt av sina passagerare.

Aftonbladets
bloggar
Aftonbladets
bloggar

Följ klimatmötet på Twitter Sverige och världen twittrar om Köpenhamnskonferensen.

Klimathotet |
Aftonbladet