Företag tar bort karensdagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-02

Nätmäklaren Avanza tar bort karensdagen för sina anställda. För att minska influensaspridningen.

Men det är inte många andra företag som följer exemplet.

– Man kan ha den nya influensan och tro att det är en vanlig förkylning. Och vi vill uppmuntra våra medarbetare att vara hemma, för att inte sprida influensan i onödan. Det är en kostnad som vi är beredda att ta, säger Maria Christofi-Johansson, kundsupportchef på Avanza.

Men få andra företag tycks vara intresserade av att följa Avanzas exempel. TT har talat med företag som Lindex, Skanska, Atlas Copco och Volvo.

"Politiskt beslut"

Anders Wallin, informationsdirektör på verkstadskoncernen Sandvik, konstaterar att det finns skäl bakom karensdagen.

– Det är ju ett politiskt beslut, man har väl tyckt att det har varit rimligt. Och på nuvarande nivå har vi inte sett någon anledning att diskutera någon ändring av det, säger Anders Wallin.

Inte heller nordiska bankkoncernen Nordea har några sådana planer.

– Vi underlättar i stället för att man ska kunna jobba hemifrån, vi har goda möjligheter med bärbara datorer. Men det finns ingen central rekommendation utan det bestäms lokalt, säger Nordeas presschef Helena Östman.

– Sedan har vi också en fördel eftersom det inte är så sannolikt att hela Norden slås ut samtidigt. En del arbetsuppgifter kan till exempel tas över av kolleger i de andra nordiska länderna om många blir sjuka här i Stockholm. På det sättet är vi lyckligt lottade, säger Östman.

Små effekter

Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet, tror dock inte att slopande av karensdagen skulle få några större effekter på smittspridningen.

– Det finns inte mycket som talar för det. Karensdagen har störst betydelse om man väntar sig att insjukna väldigt kortvarigt. Här är det en längre tids sjukdom och min bedömning är att karensdagen inte betyder så mycket, varken till eller från, säger Carlson.

INFLUENSA-AKUTEN: Chatta med Maria Brytting vid Smittskyddsinstitutet om svininfluensan i dag kl 13.00 – 13.30

TT

ANNONS