Brand i tunnelbanan

Publicerad 2011-11-19

Plötsligt small det till – sedan fylldes vagnen långsamt av rök.

Minst fyra personer är skadade efter en brand i tunnelbanan i centrala Stockholm.

– En kvinna fick panik, berättar Martin Juhlin, 37, som satt på tåget.

Martin Juhlin var vid 8-tiden i morse på väg till en helgkurs på Kungliga tekniska högskolan. Mellan Fridhemsplan och St Eriksplan hände något.

Vagnen rökfylldes

– Det smällde till ordentligt och tåget gjorde en kraftig inbromsning. Sedan blev det tyst och mörkt. Belysningen slog av och på, och vi fick ingen information, säger Martin Juhlin och fortsätter med att beskriva hur vagnen fylldes med rök:

– Sikten i vagnen blev sämre. Det var joniserad lukt, ellukt, och man kände av röken. En kvinna fick panik och ville ut, ett barn började skrika, men det flesta behöll lugnet. Sedan kom föraren gåendes mellan vagnarna. Han var påtagligt skärrad och sa åt oss att sitta kvar.

Evakuering i tunneln

Det är enligt SL en kabelbrand som orsakade den kraftiga rökutvecklingen i tunneln vid Fridhemsplan. Föraren larmade och begärde hjälp med evakuering av tågets passagerare.

– En hel del räddningspersonal kom och vi fick lämna tåget. Det var en promenad på fem minuter genom tunneln. Vid perrongen väntade ambulanssjukvårdare, säger Martin Juhlin.

– Fyra personer har rapporterats vara skadade, säger Stefan Färdigs, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Ingen har dock förts till sjukhus.

Enligt en anställd på SL handlar det om en kortslutning orsakat av en "strömsko", som fungerar kontakt mellan strömskenan och tåget, hamnar fel.

Twitter om panik

En av passagerarna på tåget var Mårten Lundmark, sportredaktör på SVT:s webb. Han twittrade inifrån tunneln:

"Tror inte det är någon fara, men folk börjar få panik. Brandmän närmar sig."

Strax innan klockan 9 meddelade han att rökdykare var på plats.

– De fick gå av tåget i tunneln och gå upp till närmsta tunnelbanestation. Det var ingen som skadades, säger SL:s pressinformatör Thomas Silvander till Aftonbladet.

Stoppad trafik

Vid 8.30-tiden i morse kom larmet om branden.

– Mellan Odenplan och Thorildsplan är det för närvarande ingen trafik. Ersättningsbussar är beställda, säger Thomas Silvander.