Blodiga attacker mot kyrkor i Kenya

Uppdaterad 2012-07-02 | Publicerad 2012-07-01

De maskerade männen kastade in handgranater i kyrkorna.

Folk rusade ut i panik – och sköts brutalt ner.

Minst 17 personer dödades i morse i Kenya.

Attack I fredags attackerades en konvoj med tre fordon från norska Röda Korset. Tre kenyaner sköts på platsen.

De två kyrkorna var fulla med besökare som kommit för att delta i högmässorna i staden Garissa i nordöstra Kenya i morse. En grupp maskerade män inledde de till synes samordnade attackerna genom att kasta in handgranater, rapporterar AP.

När församlingsmedlemmarna rusade ut i panik började de skjuta på dem.

Minst 17 personer dödades och ett fyrtiotal skadades, enligt CNN. Två av de döda ska ha varit polismän som hade i uppdrag att vakta den ena kyrkan.

Ännu har ingen tagit på sig ansvaret för attackerna. Men misstankarna riktas mot al-Shabab – en somalisk grupp kopplad till al-Qaida som misstänks ha genomfört en rad attacker och kidnappningar i nordöstra Kenya det senaste året.

Norsk hjälparbetare kidnappad

Kenya skickade i höstas soldater över gränsen till Somalia, något som ytterligare ökade spänningen i området.

Garissa är regionhuvudstad och ligger ungefär tio mil från världens största flyktingläger Dadaab, där uppemot en halv miljon flyktingar från framför allt Somalia lever under svåra förhållanden.

I fredags attackerades en konvoj med tre fordon från Norska Flyktinghjälpen i närheten av lägret.

Tre kenyaner sköts ihjäl på platsen. Fem hjälparbetare – bland dem en norsk medborgare – fördes bort. De förmodas nu ha kidnappats och förts över gränsen till Somalia.

Polischef misstänker al-Shabab

Det norska hjälporganisationens generalsekreterare Elizabeth Rasmussen ska ha varit med i konvojen, men undkommit utan skada.

– Vi tror att det är al-Shabab-sympatisörer som ligger bakom, säger Philip Ndolo, regionchef för polisen till BBC.

Förutom att angripa kyrkor och hjälparbetare har gruppen kidnappat och dödat utländska turister. Två spanska hjälparbetare som kidnappades av al-Shabab i oktober har ännu inte kommit tillbaka.