Spricker i sömmarna

Uppdaterad 2012-03-16 | Publicerad 2012-03-06

Alliansen är i gungning

Småpartierna har tröttnat.

Mer än hälften av riksdagsledamöterna i C, FP och KD tycker att Moderaterna har för stort inflytande i alliansen, och ­saknar idéer.

– De vågar inte vara offensiva och ­lägga de förslag Sverige behöver av rädsla för att stöta sig med LO:s medlemmar, säger Emil Källström (C).

De senaste veckorna har striderna inom alliansen utspelats inför öppen ridå. När KD blev överkört i frågan om singelinsemination restes frågan om samarbetet var på väg att spricka.

Men Aftonbladets rundringning till riksdagsledamöterna i de mindre allianspartierna visar att striderna inte är alliansens problem. Tvärtom öppnar ledamöterna för att kriga mer för att visa sitt partis särart.

– Vi har visat att vi kan hålla ihop. Nu ­måste vi att ta ut svängarna mer för att ­profilera oss, säger Annika Qarlsson (C).

Borg håller hårt i pengarna

Problemet är i stället Moderaternas ­dominans. Aftonbladet har talat med 49 av de 66 ledamöterna i C, FP och KD. Över hälften, 54 procent, tycker att M har för stort inflytande i alliansen.

– Är man störst bör man vara generös, både vad gäller ministerposter och utrymme. Utan oss hade de varken haft finans­minister- eller statministerposten, säger en KD-ledamot.

Irritationen riktas mycket mot finans­departementet. Anders Borg (M) håller hårt i plånboken och säger nej till många av småpartiernas satsningar.

Tar åt sig äran för idéerna

– Eftersom M har de tyngsta ministerposterna har de veto på allas politik, säger en Otto von Arnold (KD).

En majoritet av de Aftonbladet talat med tycker också att M får för mycket cred för de mindre partiernas idéer.

Aftonbladets rundringning visar att 61 procent av ledamöterna tycker att M saknar offensiva politiska idéer.

Trots småpartiernas svaga ­ställning är det bara ett fåtal som vill att de tre små samar­betar mer för att bli starkare mot M.

– Vi är för olika. Sen handlar det om relationer. FP har kritiserat oss så mycket, varför skulle vi vilja samarbeta mer med dem?, säger en kristdemokrat.

Den splittringen kan Fredrik Reinfeldt och Anders Borg utnyttja.

– De jobbar efter devisen söndra och härska. De slänger till de mindre partierna ett köttben i utbyte mot att de går emot varandra, säger en centerpartist utanför riksdagen.

Tror på samarbetet

Samtidigt som ledamöterna uttrycker en oro för M-dominansen tar de på sig mycket av skulden. De är för dåliga på att ta för sig, helt enkelt.

Trots problemen är det bara fyra av de svarande som tror att alliansen spricker ­före valet 2014.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra håller inte med om att hennes parti saknar idéer.

– Det pågår förnyelse i Moderaterna. Men eftersom det varit så turbulent i vår omvärld har det varit mycket fokus på krishantering. Det kan innebära att visionerna inte syns.

ANNONS