Lyxfestar för dina pengar

Uppdaterad 2012-08-07 | Publicerad 2012-08-03

Här är myndighetens egna bilder

Här festar Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet och hennes anställda under kristall­kronorna på Grand Hôtel.

Aftonbladet kan i dag avslöja myndighetens ­egna bilder från festen.

Notan för kalaset på över en miljon skickades till skattebetalarna.

Sedan 2010 har Tillväxtverket satt sprätt på närmare 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation. Den vidlyftiga internrepresentationen för myndighetens drygt 300 anställda avslöjades av ­Dagens Nyheters reporter Mattias Carlsson tidigare i veckan. Lyxkrogar som Gondolen, Kungsholmen och Ulla Winbladh är några av de ställen som skattebetalarna har fått betala notor på.

Men generaldirektör Christina Lugnet och hennes anställda har även spenderat pengar på spa-besök och utomhusaktiviteter i Åre.

Vinprovningar, kajakpaddling, ribbåtstur i skärgården och liftkort i Vemdalen har också betalats med skattebetalarnas pengar.

Men den omtalade miljonfesten på Grand Hôtel den 23 maj i år slår det mesta.

Anlitade fotograf

Notan för ”medarbetardagen” slutar på otroliga 1 071 170 kronor. Bara kostnaderna för att föreviga den glamorösa festen på bild till de anställda slutade på 22 554 kronor.

Dels anlitades en professionell fotograf för 21 888 kronor, dels fick ett barn till en anställd på Tillväxtverket 666 kronor för att fotografera.

Många delikatesser

Tillväxtverket hoppas få tillbaka momsen på lite drygt 100 000 från notan.

Skattebetalarna fick stå för både vin och den lyxiga buffén som serverades vid varje bord i Grand Hôtels vinterträdgård. 290 anställda kunde frossa i ­delikatesser och lyxmat.

Till förrätt serverades bland annat halstrad pilgrimsmussla med kalixlöjrom, rökt ankbröst, ankleverterrin och lättbakad ­röding med citronpudding och nobisdressing. Varmrätten bestod bland annat av halstrad hälleflundra och grillad oxfilé.

Till dessert bjöds Tillväxtverkets anställda minibrownie med mörk romtryffel och hallon, fruktspett med karamelliserade nötter och citron- och färskmousse med hallon­swirl och småkakor.

Spritnota: 68 000

Så här beskriver Grand Hôtel middagen som serverades till Tillväxtverket:

”De smakfulla faten ­dukas fram i omgångar vid borden så att alla kan välja sina favoriter eller provsmaka allt. Bjud in till en elegant men avslappnad middag där gästerna kan umgås och prata utan att behöva lämna bordet”.

Sällskapet drack även ­alkohol för över 68 000 kronor:

252 vinglas Graham Beck, 64 flaskor Milton Park Chardonnay, 65 flaskor Milton Park Shiraz och 11 starköl.

Granskar själva

Den 14 juni damp Grand Hôtels nota på 694 932 kronor ner hos Tillväxtverket.

Och nu är det slut på festandet.

Tillväxtverket ska granska all sin internrepresentation och har tillsatt en extern revisionsbyrå för att granska ­alla sina misstänkta regelbrott gällande upphandlingar och representation.

Festnotan slutade på 1 071 170 kronor

Moderator Josefine Sundström: 50 000 kronor.

Externa föreläsare: 115 000 kronor.

Räkning från Grand Hotel: 589 509 kronor eller 694 932 ­inklusive moms.

Hotellkostnader för de medarbetare som inte bor och arbetar i Stockholm: 188 684 kronor.

Fotografer: 22 554 kronor.