Dubbelt så många dör på moped

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-08

Polisrazzia mot trimmare – trettio fast på två veckor

De kör på gång- och cykelvägar i över 90 kilometer i timmen.

Antalet trimmade mopeder ökar – och dödsolyckorna har fördubblats.

JAKTLYCKA Södertörnspolisen beslutade sig för att göra något åt alla trimmade mopeder som skrämde fotgängare och cyklister. På två veckor har de beslagtagit 30 trimmade moppar. Stefan Holgersson och kollegan Patrik Albertsson är nöjda med fångsten.

I Botkyrka har polisen på två veckor beslagtagit 30 olagliga moppar.

I polisens beslagsrum i Eriksberg står mopeder och crosscyklar tätt packade. Bakskärmen på en blåsvart tuffing har en tydlig dekal: ”catch me if you can”, ta mig om du kan.

– De blåser på i 70 kilometer i timmen på gångvägar. Där går barn och äldre som inte rör sig som mopedisterna förväntar sig, säger Stefan Holgersson vid Södertörnspolisen.

Elva döda på tre månader

Dit ringer många oroliga och klagar på fartlymlarna och i juni genomfördes därför en aktion i Botkyrka.

– Vi tog den tid vi hade över och fick in 30 mopeder bara på två veckor. En moped gick i 92 kilometer i timmen, säger Stefan Holgersson.

Flera liknande insatser har gjorts runtom i landet, men det finns inga siffror på hur många mopeder som har beslagtagits.

Under årets första tre mopedmånader, från mars till juni, har elva mopedister omkommit. Det är lika många som har dödats per år de senaste tio åren. Majoriteten av offren är mellan 15 och 17 år.

– Branschen borde ta ett större ansvar och se till att inte mopederna är så lättrimmade, säger Thomas Lekander, olycksanalytiker på Vägverket.

Ett annat problem är de butiker som säljer trimsatser till ynglingarna (hittills har inga tjejer gripits).

På Vägverket tror man att olyckorna har eskalerat i takt med att antalet mopeder har ökat. I en färsk utredning föreslås att alla mopedister ska registreras, för att få bättre kontroll på trafiken. I dag finns bara registreringstvång på så kallade EU-mopeder.

Av de beslagtagna mopparna i Botkyrka var en fjärdedel stulna och 40 procent av ägarna var tidigare straffade. Men även vanlig motorintresserad ungdom trimmar sina fordon.

– Det ringer jättemånga föräldrar som är sura för att vi har beslagtagit mopederna. Det är intressant att de ägnar så stor energi på att få tillbaka mopeden, men inte på att kolla om den är trimmad, säger Stefan Holgersson.

Även föräldrar kan bötfällas

Helena Gunnarsson