Varför hjälpte ni aldrig mig?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-13

Misshandlade flickan skriver till sina klasskamrater

FÖRLAMADES I december förra året, när flickan var 17 år, kastade hon sig ut från balkongen i ett desperat försök att undkomma föräldrarnas misshandel. Hon förlamades i samband med olyckan och fick sitta i rullstol. Bilden är tagen under rättegången, flickan förs till en bil. I dag kan hon gå hjälpligt.

Hon misshandlades av sina föräldrar, blev handikappad för resten av livet – och kallades hora i rättssalen.

I går sänkte hovrätten straffet för 18-åringens föräldrar.

I ett brev till klasskamraterna skriver hon:

– Varför hjälpte ingen mig ut ur detta helvete?

Brevet lästes upp i måndags, på internationella kvinnodagen.

– Det som förekom i vår familj var familjens hemlighet, skriver hon och berättar om hur föräldrarna misshandlade henne och uppmanade henne att ta livet av sig.

Hemlig adress

I dag lever flickan på hemlig ort. När brevet lästes upp för hennes före detta klasskamrater blev det knäpptyst i salen.

Hennes fall blev riksbekant efter det att föräldrarnas advokat, Tore Noreberg, sa till henne att hon ”faktiskt sett ut som en hora”. Ett uttalande som advokatsamfundet nu ska utreda om det står i strid med god advokatsed.

Tore Norbergs pläderingar var dock framgångsrika: i går fick föräldrarna sina straff sänkta med ett år var och ska nu avtjäna ett och ett halvt års fängelse.

Under flera år utsatte de sin dotter för upprepade fall av misshandel och dödshot.

Orsaken var att de tyckte att dottern burit för korta kjolar, haft för stor urringning, sminkat sig för hårt och varit ute för sent på kvällarna.

Föräldrarna sa att hon såg ut som en hora. Konflikten ledde så småningom fram till att flickan hoppade ut genom ett fönster och blev förlamad.

Svea hovrätt anser att flickans trovärdighet minskat på grund av att hon ändrat en uppgift mellan förhör och rättegångar.

Blåmärke på låret

Flickan har sagt att en spark som gett henne ett blåmärke på ena låret ska ha utdelats av fadern. I själva verket var det hennes mamma som sparkade den gången.

I hovrätten erkände flickan att hon medvetet gjort en osann anmälan mot fadern för att hon inte ville att mamman skulle hamna i fängelse.

I sin dom konstaterar hovrätten dock att båda föräldrarna under drygt ett och ett halvt år misshandlat dottern.

Anders Johansson, Johan Taubert