Misstänkt olyckssmitare häktad

Publicerad 2015-07-10

Tips hjälpte i jakt på bil som körde på Malin, 30

En person är häktad för smitningen efter trafikolyckan i juni där cyklande Malin, 30, skadades svårt och därefter vårdades medvetslös på sjukhus.

Följ ämnen
Trafikolyckor

Efter att Aftonbladet skrivit om Malin Blom, 30, som blev påkörd av en bil i maj kom många tips om vem smitaren är, enligt polisen. På torsdagen häktades en man i Stockholms tingsrätt.

– Vi har en person misstänkt på sannolika skäl för vållande till kroppsskada, grovt brott, och grov vårdslöshet i trafik, säger Olof Calmvik, åklagare i målet.

Mannen är hemmahörande i Nacka och han ska ha hittats med hjälp av signalement på den smitande bilen som vittnen sett köra på Malin när hon cyklade längs kajen vid Slussen i Stockholm.

– Jag kan inte konfirmera att det var en svart golf, men att händelsen har varit uppmärksammad i media har sannolikt hjälpt till att lokalisera den misstänkte, säger Olof Calmvik, åklagare i målet.

Kan riskera utredningen

Mannen är häktad i två veckor eftersom åklagaren misstänker att han annars kan riskera utredningen.

– Jag vill inte gå in i detalj på hur men det finns anledning att tro att han kan påverka personer som ska höras eller undanröja annan bevisning, säger Olof Calmvik.

Om och när åtal kan väckas vill åklagaren inte uttala sig om, men han är säker på att brottsrubriceringen kommer att ligga fast. Mer om den misstänkte vill Calmvik inte säga.

– Mer kan jag inte uttala mig om, det är för tidigt i utredningen, säger han.

"Mår bättre av att veta"

Olyckan inträffade utanför Fotografiska på Södermalm i Stockholm på kvällen lördagen den 13 juni. Bilen beskrevs då som en svart Golf av nyare modell och bilisten ska ha smitit från platsen i riktning mot Nacka enligt Södermalmspolisen. Under flera veckor fanns ingen misstänkt även om många tips kom in.

Malin som blev på körd var på väg på cykel för att träffa vänner. Hon skadades svårt och vårdades medvetslös på sjukhus under flera veckor.

– Både vi och de som såg olyckan skulle må bättre av att veta vad som faktiskt hände och varför olyckan inträffade, sa Malins mamma Jenny så till Aftonbladet.

Malin har vaknat upp, men har ännu inte själv kunnat kommunicera vad som hänt.

Följ ämnen i artikeln