”Alla barn har rätt att sova tryggt”

Publicerad 2015-09-26

Magnus Wennman skildrar konflikten hur barnens perspektiv

Under en filt i skogen vid Ungerns stängda gräns sover Lamar, 5. Rädd, frusen och ledsen. En bomb slog ner vid hennes hem i Bagdad.

På en smutsig madrass vid centralstationen i Belgrad drömmer Abdullah, 5, mardrömmar varje natt. Han såg sin syster dödas hemma i Daraa.

Det går inte att värja sig mot Magnus Wennmans bilder av flyktingbarnen som sover.

Nu ställs de ut på Fotografiska museet till förmån för UNHCR.

Magnus Wennman

Det är en levande historia utan givet slut, fotograf Magnus Wennmans berättelse om när natten kommer.

Den började i våras. Inför fyraårsdagen av inbördeskriget åkte han på Aftonbladets uppdrag ner för att skilda livet i flyktinglägren runt Syrien.

De sovande barnen var en del av projekt. Det blev bland annat artikelserien #jagbryrmig, men bildserien har sedan växt genom fler resor och fler länder.

De har publicerats av tidningar över hela världen. Nu visas de också på Fotografiska museet i Stockholm, utställningen är ett samarbete mellan Aftonbladet och Fotografiska for Life till förmån för UNHCR.

– Jag hoppas att folk ska beröras och skänka pengar. Hjälporganisationer som UNHCR har otroligt stor betydelse. De ger de här barnen skydd, en plats att sova, en filt och mat, säger Magnus Wennman.

Skildrar konflikten ur barnens perspektiv

Med bilderna vill han gå utanför den dagliga nyhetsrapporteringen och visa en annan sida av verkligheten.

– Det kan vara svårt att ta till sig och förstå konflikten. Den är svår. Men det är inte svårt att förstå att det finns barn som inte får sova tryggt i en säng. Att skildra konflikten ur barnens perspektiv låg nära.

– Varje kväll när jag nattar min son inser jag att det finns tusentals andra barn som samtidigt sover i skogen, på marken, på trottoarer. Som drömmer mardrömmar om bomber som faller eller att de ska få träffa sin döda pappa.

– Alla barn har rätt att sova tryggt, men just nu finns det otroligt många barn som inte gör det.

Ett unikt sätt

Fotografiskas grundare Per Broman beskriver Magnus Wennman som en fotograf på internationell nivå:

– Han har ett sätt att närma sig människor som är unikt. Han gör det med otroligt fin respekt och håller enormt hög nivå. Han är en humanist.

Per Broman vill att museet ska vara en del av det offentliga samtalet.

– Flyktingkatastrofen är enorm. Med Magnus Wennmans bilder kan vi synliggöra den. Vi kan få folk att få upp ögonen och ge sitt stöd till UNHCR.

Här hittar du reportaget ”Där barnen sover”

SÅ KAN DU HJÄLPA

Sedan mars 2011 har fyra miljoner krigsdrabbade människor flytt Syrien. Över hälften av dem är barn.

Läget är akut. UNHCR är på plats i grannländerna och ger människorna som har tvingats på flykt tak över huvudet, madrasser, filtar, mat och annan nödhjälp.

Så här kan du hjälpa:

Ge via SMS:

SMS:a FLYKT150 till 729 80 och ge 150 kronor

Swisha valfritt belopp till 123 90 01 645

PG 90 01 64-5

Om UNHCR

UNHCR är FN:s flyktingorgan och skyddar människor som tvingats fly från krig och förföljelse. UNHCR ger nödhjälp som tak över huvudet, mat, vatten och sjukvård. UNHCR skyddar också flyktingars mänskliga rättigheter och hjälper dem att hitta långsiktiga lösningar till en tryggare framtid.

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

Följ ämnen i artikeln