Svensk militär slog inte larm om tortyr

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-25

Tortyrförhör i Kongo 2003 anmäldes först efter fyra år

Flera svenska soldater i specialstyrkan SSG blev vittnen till hur fransk militär torterade en ung man i Kongo 2003.

Enligt SVT:s Uppdrag Granskning har ett antal ledande personer inom försvarsmakten, bland annat ÖB Håkan Syrén, länge känt till övergreppen på den svensk-franska campen i Kongo.

Men det är först nu som försvaret har utrett händelsen.

Operation Artmemis syftade till att säkra fredsprocessen i Demokratiska republiken Kongo. Soldater från flera länder – bland andra Sverige – ingick i styrkan vars uppgift var att säkra flygplatsen och skydda flyktingar i staden Bunia. Från Sverige deltog den topphemliga specialstyrkan SSG.

I juli 2003 greps en ung man i gräset utanför den svensk-franska campen Chem chem. Mannen, som då var mellan 17 och 20 år, påstods tillhöra en av milisgrupperna.

Strypsnara

Enligt SVT:s Uppdrag Granskning lade franska soldater en strypsnara runt halsen på den gripne mannen – mitt framför ögonen på den svenska truppen. I timmar utsattes mannen sedan för tortyrliknande behandling. Han blev bakbunden och fick en mörk huva över huvudet.

Anmälan om att tortyr förekommit vid insatsen gjordes till svenska Högkvarteret först förra sommaren, fyra år efter insatsen där den svenska specialstyrkan deltog. Bakom anmälan stod en av officerarna som fanns på plats i Kongo – och inte den svenske befälhavaren.

Den svenska utredningen riktar kritik mot honom för att han inte rapporterade händelsen till Högkvarteret omedelbart.

Misstanke

– Min slutsats är att det borde ha anmälts och utretts omgående. Om det finns minsta misstanke om brott mot folkrätten bör man agera direkt, säger myndighetens chefsjurist Stefan Ryding-Berg, som är ansvarig för utredningen, till aftonbladet.se.

Enligt Ryding-Berg var ingen i den svenska truppen direkt inblandad i händelsen.

– Uppgifterna om vad som hände går i sär. Vissa uppger att de sett hur mannens armar bands fast vid en stör, några såg att han utsattses för skenavrättningar. Men det finns även de som säger att de inte alls uppmärksammat händelsen, säger Ryding-Berg.

Försvarsmakten hävdar att det brutala förhöret upphörde en stund efter att den svenske befälhavaren kontaktat den utländske chefen på plats. Men enligt Uppdrag Granskning pågick övergreppen i upp till åtta timmar utan att någon i den svenska styrkan ingrep.

ÖB kritik

Med anledning av vad som framkommit i utredningen, har ÖB genomfört chefssamtal med den svenske befälhavaren, och då riktat kritik mot den bristfälliga rapporteringen till Högkvarteret.

SVT:s granskning visar att flera ledande personer inom försvarsmakten, bland annat ÖB Håkan Syrén, känt till övergreppen på den svensk-franska campen i Kongo under en längre tid. Men det är först nu som försvaret har utrett händelsen.

– Ett antal höga militärer i Försvarsmakten, generaler och andra, har vetat om vad som hände men inte gjort något. Det har varit en mörkläggning, säger en källa till SVT.

Detta är något som man på Försvarsmakten nekar till:

– Vi fick in en anmälan på försommaren förra året och har agerat så fort vi kunnat, så fort vi haft en anmälan i vår hand, säger Försvarsmaktens presschef Roger Magnergård till SVT.

ANNONS