Englas begravning kan sändas i SVT

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-28

Samtidigt avskrivs Eklund från utredning om Avestamord

Åklagare inleder nu en förutredning om de fel som Dalapolisen erkänt att de gjort när de missade att kolla tidigare tips om den för två mord misstänkte Anders Eklund.

Samtidigt avförs Eklund ur utredningen om ett tredje kvinnomord.

Eklund, som erkänt att han dödat tioåriga Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund och 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun, kommer inte att utredas för mordet på en 30-årig kvinna i Avesta 2006. Det står klart sedan det på måndagen visade sig att Eklunds DNA inte stämmer överens med DNA från mordplatsen i Avesta.

Enligt Stefan Eriksson, utredningschef vid polisen i Avesta fanns det egentligen inget särskilt som pekade mot Eklund.

– Men eftersom det är i ungefär samma område är det naturligt att man kollar upp det, säger han till TT.

Några nya uppslag för att lösa mordet har polisen inte, men fortfarande finns det personer som ska höras.

Tips blev liggande

Efter det att Eklund erkänt att han dödat flickan i Stjärnsund och kvinnan i Falun anmälde Dalapolisen sig själv. Orsaken var att man redan i november förra året fått in ett tips om att Eklund kunde vara intressant i utredningen om mordet på Pernilla Hellgren sommaren 2000.

Tipset blev emellertid liggande och polisen ställde själv på en presskonferens frågan om tragedin med mordet på 10-åriga Engla hade kunnat undvikas.

Nästa tisdag reser vice chefsåklagare Bo Lindgren vid riksenheten för polismål i Göteborg till Dalarna för att granska polisens material och skaffa sig en allmän bild av vad som hänt.

– Jag tar med mig två förhörsledare som ska hjälpa mig att gå igenom dokumenten. Men det blir inga förhör, det får man inte göra under en förutredning, som föregår ett beslut om att eventuellt inleda en förundersökning om brott, säger Lindgren till TT.

Som underlag för beslutet ska man också granska lagtexter, tjänsteföreskrifter och arbetsordning för polismyndigheten.

Inväntar teknisk analys

Dalapolisen har tidigare fått kritik av JO för sitt sätt att sköta Pernillautredningen. Det brott som Dalapolisen kan ha gjort sig skyldig till är tjänstefel.

I utredningen kring mordet på Engla Juncosa Höglund avvaktar polisen nu bland annat resultat från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

– Det är undersökningen av Eklunds bil och flickans cykel som är de största grejerna, säger Dalapolisens Mats Nygårds.

Vill att begravningen tv-sänds

Man fortsätter också att höra människor som kan ha gjort iakttagelser i samband med händelsen.

Flickan ska begravas den 10 maj. Familjen vill att ceremonien, som är öppen för allmänheten, ska direktsändas i Sveriges Television (SVT). Enligt Svenska Dagbladet på nätet överväger nu SVT om begravningen ska sändas.

TT

Följ ämnen i artikeln