”Låt det inte ske i det tysta”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-01

13-årig flicka stenades till döds – för att hon anmälde våldtäkt

Som privatperson kan du pressa regeringen att ta upp frågan om stening på internationell nivå.

Det är bästa sättet att nå förändring, tror svenska Amnesty efter att en 13-årig flicka stenats till döds i Somalia.

I måndags stenades Aisha Ibrahim Duhulow, 13, till döds inför tusentals människor.

Hennes brott var, enligt Amnesty International, att hon försökt anmäla en våldtäkt.

Flickans öde har upprört en hel värld.

Straffet anses vara ett av de grymmaste en människa kan få. Än värre blir det med tanke på flickans ringa ålder.

Regering utan kraft

Händelsen inträffade i Kismayo, Somalia. Gärningsmän är, uppger Amnesty International, den islamistmilis som innehar makten i staden. Och det är just där det verkliga problemet ligger, menar Ahmed Muhammed, ordförande i den svenska föreningen Somaliskt Forum.

– Det som hänt är djupt tragiskt, vi reagerar väldigt starkt på det. Kismayo ligger i en förhållandevis stabil region, ändå kunde det ske. Men det beror på att övergångsregeringen inte har makt att stå emot de islamistiska krafterna. De kan inte förhindra att sådant här händer, säger han.

Fattigdom problemet

Han menar att det huvudsakligen var ungdomar som genomförde steningen. Troligtvis är de kopplade till någon terroristorganisation.

– Problemet är den enorma fattigdom som råder i landet. De unga har ingenting att göra, inga jobb att gå till om dagarna. Landet måste komma på fötter om man ska få bukt med problemet.

Ahmed Muhammed berättar att han har två barn hemma. Att förklara för dem vad som hänt är en i det närmaste omöjlig uppgift.

Svårt att tro

– Det är svårt, de förstår inte vad som har hänt. De kan inte tro att människor kan göra något så grymt, säger han.

Genom Somaliskt Forum arbetar han för att förändra situationen i landet. Tillsammans arrangerar de workshops och håller debatter.

Försoningprocessen i Somalia måste påskyndas, menar han.

– Annars kommer fler liknande händelser att inträffa i framtiden.

"Pressa din regering”

Katarina Bergehed, kvinnorättsexpert vid svenska Amnesty, menar att det viktigaste sättet för att nå förändring är att synliggöra problemet och aktivt protestera mot det.

– Så länge det får ske i det tysta kommer ingenting att förändras. Inget land vill egentligen visa att kvinnor förtrycks och straffas på det här sättet.

Hon menar att man som privatperson kan pressa riksdagsledamöter och regering så att de fördömer oacceptabla handlingar i internationella sammanhang.

”Barbariskt straff”

– De kan ta upp frågan i EU och FN. Jag tror att det krävs internationella protester varje gång något sådan här sker.

Katarina Bergehed fortsätter:

– Stening är ett barbariskt straff. Händelsen i Somalia är ett brott mot såväl barns som kvinnors rättigheter.

Steningen av Aisha Ibrahim Duhulow utfördes enligt Amnesty International av ett 50-tal män. Omkring tusen personer ska ha bevittnat tragedin. Då några av dem försökte ingripa öppnade milisens vakter eld och dödade en liten pojke.

Försökte anmäla våldtäkt

Uppgifter om bakgrunden till det inträffade går isär. Talesmän för islamisterna säger till lokala medier att flickan hade erkänt äktenskapsbrott och var ”nöjd” med att straffas enligt islamisk lag.

Enligt Amnestys källor hade hon försökt anmäla att hon blivit våldtagen, varpå milisen grep henne i stället för gärningsmännen.

Islamistmilisen tog i augusti kontrollen över Kismayo från regeringsvänlig klanmilis.