Hammet skulle ha vänt sig i sin grav
De dömde ett gäng finansskojare på Matteus härförleden. Pojkarna hade gjort insideraffärer i samband med att svenska Securitas köpte amerikanska Pinkertons.
Hammet skulle ha vänt sig i sin grav
Kontinentala Detektivbyrån; det var där Dashiell Hammett gjorde sina lärospån som privatsnok, innan han blev författare och skrev hårdkokta klassiker som Röd skörd, Riddarfalken från Malta, Glasnyckeln och Den gäckande skuggan.
Med avbrott för en period som ambulansförare i första världskriget jobbade han sju år som operatör på Pinkertons. Men när byrån blev misstänkt för inblandning i mordet på gruvfackets ledare Frank Little i Butte, Montana, kroknade Hammett på deckarjobbet. Little hade lynchats av fem maskerade män, troligen på uppdrag av de lokala kopparkungarna.
Staden Butte blev senare förebild för det korrupta samhället Poisonville i Röd skörd. Huvudpersonen i den boken rensar stan på enklaste sätt: genom att hetsa de olika ligorna att ha ihjäl varandra. Därav namnet på boken.
Hammett led av tuberkulos och gillade att kröka. Han hade hoppat av high school, jobbat i en rad branscher och gått livets universitet, innan han blev deckare vid 21. Han var gift ett tag, och fick två barn, men flyttade ihop med författaren Lilian Hellman, som blev förebild för Nora i Gäckande skuggan. De levde ihop till hans död.
Trots sin sjukdom gjorde han en vända på Aleuterna under andra världskriget. På 50-talet blev han villebråd för Joseph McCarthys kommunistjägare, och tvingades sitta inne ett halvår för att han vägrat vittna mot andra som anklagats för vänstersympatier.
Hammett var en tuff och självständig jävel, som stod på sig trots att han var förföljd till och med av skattemyndigheterna. Han dog fattig 1961, av sprit och tbc.
Han skriver sparsmakat, effektivt och spännande om ett brutalt och korrumperat samhälle. Hans kollega Raymond Chandler, som är en sämre penna, sa om sin överman Hammett att han "tog mordet ur den venetianska vasen och slängde ut det i gränden och gav tillbaks det till den sorts människor som begår det av en orsak, inte bara för att det ska finnas ett lik, och med de medel som finns tillgängliga, inte med handsmidda duellpistoler, curare, och tropiska fiskar".
Hammett skapade en genre. Numera vimlar det av efterföljare, vars litterära kvaliteter varierar.
Brottsligheten är inte längre vad den var på Hammetts tid. Inte Pinkertons detektivbyrå heller. Enligt företagets hemsida har de i dag, ihop med Securitas, över 100 000 anställda i ett 30-tal länder. Det ser ut som om de sysslar mer med bevakning och företagssäkerhet än med att lösa konstiga brott och detektiva mysterier.
Varje år gör Pinkertons en lista på de tio största hoten mot det amerikanska näringslivet. Undersökningen bygger på intervjuer med säkerhetschefer på ett par hundra företag. Listan toppas av våld. I genomsnitt mördas tre amerikaner varje dag på sin arbetsplats. Vilda västern var rena söndagsskolan. Årligen utsätts två miljoner anställda i USA för våld eller hot om våld på jobbet.
Hela listan ser ut så här (förra årets placering inom parentes):
1. Våld på arbetsplatsen (1)
2. Internetsäkerhet (7)
2. Verksamhetsavbrott/katastrofhantering (2)
4. Bedrägerier/manschettbrottslighet (3)
5. Urval och kontroll av anställda (4)
6. Personalens stölder (6)
7. Oetiskt uppträdande i affärer (8)
8. Stöld av hård-/mjukvara (5)
9. Droger och alkohol på arbetsplatsen (8)
10. Sextrakasserier (Ny)
Att säkerhetsfrågorna som rör internetanvändning på ett år gått från sjunde till andra plats på listan är anmärkningsvärt. Att sextrakasserierna kommit in på listan beror rimligen inte på att de ökat, utan på att företagarna blivit rädda för stämningar och andra obehagliga påföljder om de inte gör något åt saken.