Berodde Carolas flopp på samerna?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag fattar hur Melodifestivalreportrarna har det. Jag lider nästan med dem. De äter, skiter, sover Melodifestival under dessa veckor, totalt hjärntvättade, och när Carola åker ur tävlingen så mejlar de eller ringer till sina chefer och skriker med upphetsade röster att ”DET ÄR SLUTET...JAG UPPREPAR SLUTET...HERREGUD...CAROLA ÅKTE UT...SÅG NI...VAD FAN HÄNDE” som om de satt på journalisthotellet i Bagdad med störtkrukorna på. Inne i kokongen så är Melodifestivalen allt. Det är känslor till max. På högsta volym.

Utanför Christer Björkmans värld är det så klart inte SLUTET och hela Sverige HATAR INTE CAROLA. Det största skälet till att Carola inte gick vidare var att låten inte var så bra. Den var grötig och lyfte aldrig. Nordman däremot, jag kommer fortfarande ihåg refrängen eftersom den satte sig som tuggummi i håret. Nordman brände en häxa medan Carola mest stod där rakt upp och ner i medioker vintageklänning utan vare sig vindmaskin eller böljande släp (det hade Sibel däremot) tillsammans med eh...vad hette han nu igen, den där killen som hon sjöng duett med?

Carola själv tycker att det är en häxjakt. Charlotte Perrelli tycker det är läskigt att folk hatar Carola och Linda Bengtzing är också bekymrad över hur svenska folket förföljer Carola. Problemet är bara att ”folket” inte gör det. De röstade inte på henne men nu är de på jobbet igen och de hämtar barnen precis som vanligt och åker bilen eller bussen och handlar maten och skurar toan och tjafsar om vem som ska tvätta och försöker få ihop till nästa hyra. The people are busy helt enkelt. Det är medierna och kanske även Carola själv som vill få det till att ”folket” bygger bål i skogen och drar man ur huse för att krossa den gamla nationalklenoden. Men det är ju bara en tävling. Och de som röstade kanske hade höga förväntningar på låten eftersom alla som skriver i tidningar älskade den så de blev lite besvikna när de hörde den.

Carola kommer att klara sig. Carola bor i ett miljonhus och kör flashiga bilar och tjänar massor av pengar. Hon har en son som är frisk och fin. Hon tror på Gud. Hon har fans. Hon skulle kunna göra en utsåld krogshow i morgon eller en bästsäljande självbiografi till nästa bokmässa. Det fixar sig. Det här är inte slutet och det är inte en häxbränning.

Det är en tv-musiktävling där folk satsar på underdogs. I en duo med halvkass låt ses inte Carola som en underdog. Frida Muranius däremot. Där har ni en underdog. Jag tror hon tar hem hela skiten. Minns hur hon grät när hon hade vunnit. Nonstop. Hon kunde inte fatta det och hälsade till sin dotter och till sin mamma. Frida är uppvuxen i en missbrukarfamilj. Hon är en tilltufsad maskrosunge. Och vad gör vi med maskrosungarna? Vi må svika dem när de är små. Men vi älskar att hjälpa dem få revansch. Jag tror Frida vinner i Globen.

Och ska ni skylla Carolas uttåg ur Melodifestivalen på något så skyll på samerna vettja. Carola poserade i en samemössa när hon kom till Kiruna för Andra chansen. En samekvinna jämförde det med att tänk hur det skulle se ut att dyka upp i ett indianreservat i full indianskrud. Men allvarligt, indianer springer inte runt i full indianskrud heller, de går i skinnjackor och jeans. Men så fort samer ska vara med på bild så står de i samemössa. Eller? Har jag missuppfattat det här?

Flera samer var djupt besvikna i alla fall och tyckte att det var fruktansvärt att Carola hade en samemössa på sig. Som dessutom bara män och främst äldre samemän brukade bära. Och vi kallar muslimer lättkränkta. Så det kanske är samejakten på Carola som ligger bakom allt.

Följ ämnen i artikeln