Varning för polisen

Uppmanade folk att se upp för sydamerikaner

För en vecka sedan skickade polisen i Huddinge ut en varning som inte var ett under av intellektuell briljans.

Befolkningen i en hel världsdel pekas ut som potentiella kriminella, ett tilltag som kan leda till förföljelse av helt oskyldiga människor.

INGEN PO ENQUIST Polisen i Huddinge skickade i förra veckan ut en varning som lämnade en del övrigt att önska.

Rubriken på detta mindre lyckade brev lyder ”Varningsutskick till er som är engagerade i Grannsamverkan”, är författad av en inspektör på närpolisen

i Huddinge och har satts upp i trappuppgångar i Stockholms södra förorter.

Det är inte rimligt att kräva att en polis ska kunna skriva som PO Enquist, men redan otydligheten i formuleringarna skapar problem.

Inspektören inleder upphetsat med att påpeka att ”vi ser en möjlig trend till ökning av inbrotten i distriktet, vill uppmana till förhöjd uppmärksamhet

i era bostadsområden!”.

Det är av orden ”möjlig trend” svårt att dra någon annan slutsats än att polisen inte har ett alltför imponerande underlag för vad som sedan följer.

Grannarna bör se upp med sydamerikaner, eftersom det förekommer ”flera tips om att garanter som hushåller med rum och mat har tagit hit hitresta ’turister’ som är här för att begå bostadsinbrott”.

Chilenare påstås vara extra lömska. Men hur ser en chilenare ut? Och ska den laglydige svensken slå larm om förre riksdagsmannen Mauricio Rojas förirrar sig in i kvarteret?

Det varnas även för rumäner. ”Obs! grupper om både män och kvinnor gripna (och sedermera släppta) för förberedelse till inbrott”.

Det intressanta med denna mening är informationen inom parentesen. Det fanns inga bevis för att dessa människor tänkte göra någonting olagligt.

Allra läskigast tycks de tre, fyra män, ”mörkhyade, kraftigt byggda”, som ”kommer från västerort men kör omkring i de södra förorterna utan rimliga förklaringar” vara.

Jag hinner tänka att det gäller att ha en rimlig förklaring, vad nu det kan tänkas vara, nästa gång jag befinner mig söder om Skanstull, men inser att jag ju inte är svartskalle och slappnar av igen.

Det är riskabelt, rent av farligt, att peka ut befolkningsgrupper på detta vis. Man behöver inte vara Einstein för att begripa att det kan underblåsa invandrarfientliga stämningar.

Jag ringer Magnus Ågren, biträdande chef på närpolisen i Huddinge. Han har inte hört talas om brevet och ber att få återkomma.

Några timmar senare hör Hesam Akbari, informationsansvarig vid polisen i Södertörn, av sig.

Han berättar något jag redan vet, nämligen att det i varningen står att "informationen kommer från söderortspolisens bostadsgrupp".

– Vi i polisen måste få vara specifika när vi går ut med den här typen av material.

Skulle du själv formulera dig på detta vis?

– Inte om det var ett pressmeddelande. Men det här skickades till en mindre grupp människor vi samarbetar med. Det kan ju dock finnas anledning att fundera på hur informationen sedan används. 

Varningar av detta slag leder knappast till att bostadsinbrotten minskar i antal. Men möjligen till att oskyldiga människor blir trakasserade eller rent av förföljda.

Det kommer förhoppningsvis dröja innan polisen gör om denna dumhet.

Följ ämnen i artikeln