Sofia vägrar bli ett pr-jippo

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-02-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tänker inte bli politiskt slagträ

Sofia Appelgren, 24, utnyttjas i en slags politisk strid.

I stället för att munhuggas i riksdagen utnyttjar båda sidor enskilda företagare i kampen om opinionen.

trött på debatt Sofia Appelgren har mått dåligt av all turbulens och tänker nu sälja – men inte till Dominika Peczynski och Fredrick Federley.

I krig och kärlek är allting tillåtet. Och just nu pågår en match om opinionen som kan kallas brutal.

I centrum står Sofia Appelgren som nu säljer salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg som är satt i blockad av Hotell- och restaurangfacket. Men i krigföringen ingår även en rad andra företagare som inte tecknat kollektivavtal.

Två faktorer förklarar varför bataljen flyttat från riksdagen. Den första är socialdemokraterna som efter valet i stort sett varit ledarlösa. Avgående Göran Persson har inte axlat rollen som oppositionsledare.

Kraftfull kritik

Det har i stället facken gjort. Ett exempel är TCO:s kraftfulla kritik mot sänkningen av a-kassan. Men också flera LO-förbunds blockader mot småföretag som saknar kollektivavtal.

Den andra är moderaterna. De hade tidigare starka synpunkter på arbetsmarknadens lagar och regler. Men i god tid före valet blev de kollektivavtalskramare. Åtminstone officiellt.

I verkligheten är uppställningen inte lika helhjärtad. I måndags tog Handels ut den ende anställde på Make Up Store i Kristianstad i strejk samtidigt som företaget sattes i blockad.

Tomas Tobé (m) och Anna König Jerlmyr (m), ledamöter i arbetsmarknadsutskottet, var på plats. Inte som försvarare av kollektivavtalet. Utan för att stötta butikens ägare som vägrat skriva på.

Ji-Ma Produkter och Skandro Trade i Smålandsstenar är ett annat exempel. Ägarna, som tillhör Plymouthbröderna, anser sig av religiösa skäl vara förhindrade att skriva på kollektivavtal.

Het strid

Konflikthärden besöktes i januari av Catharina Elmsäter Svärd (m), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, och Elisabeth Svantesson (m), ledamot av samma utskott. Båda parter måste ge och ta, var deras slutsats.

Men hetast står striden om Wild’n Fresh. Företrädare för samtliga borgerliga ungdomsförbund har engagerat sig. Längst går Cuf som organiserat uppropet ”Go Home” för frivilliga kollektivavtal.

Vilka är vinnarna i opinionskriget? Båda sidor kan, med olika mätmetoder, ta åt sig äran.

Svenska modellen

För facken, och de aktiva socialdemokraterna, fungerar konflikterna som inre uppbyggelse. Regeringsmakten förlorades men kampen för ”den svenska modellen” pågår oförtrutet. För de borgerliga är det tvärtom. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger att konflikten i Göteborg är legitim.

Men hans partikamrater lyckas utmåla facken som maktfullkomliga och oresonliga.

Antalet varslade blockader var förra året 135.

Dubbelt så många som året innan enligt Svenskt Näringsliv.

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln