Bli mer nyfikna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag har tillbringat den senaste tiden på FOB (forward operation base) Iskan, en ful, dammig militärbas tre mil söder om Bagdad. Här följer jag en pluton fallskärmsjägare, gör allt det de gör, bor med dem, äter med dem, fyller sandsäckar, åker med på patruller, är med på deras möten och när de målar dörrar i hettan.

Skälet till att

jag gör detta är att jag insåg att jag vet alldeles för lite om vad amerikanska soldaterna egentligen gör i Irak och det enda sättet att från reda på något är att leva med de människor man skriver om.

Om vad som sker skriver jag i min blogg på Aftonbladets nätupplaga.

Där kan också läsarna lämna kommentarer varav de flesta glädjande nog är positiva, andra är synnerligen roande och ganska häpnadsväckande. Det finns nämligen en fraktion människor som på fullt allvar tycker det är fel att jag skriver om soldaterna eftersom de är ”imperialistiska erövrare av Irak” och därmed är det bra att så många av dem som möjligt dör.
  

Att det finns människor som inte vill veta nya saker i vissa led är jag väl medveten om, likaså att det finns en massa hat hos dem. Däremot förvånar det mig att det inte finns minsta lilla nyfikenhet hos dem, att de inte tycker det är intressant att lära sig mer.

Ta den här frågan: ”Varför bor du inte hos en irakisk familj?” Jo, därför att oavsett om jag är svensk så betraktas jag som västerlänning, därmed är jag en vandrande pengapåse för kidnappare samt ett mål för diverse islamister.

”Sluta skriv om

soldater som mördar irakier.” Jag har rätt att skriva om vad jag vill, det kallas pressfrihet, något som dock inte direkt har slagit igenom här i Irak. Och just nu är det faktiskt mest irakier som mördar varandra.

Kanske är det så att den som format sin världsbild ogärna ruckar på den eftersom hon eller han uppfattar det som ett nederlag för dem själva.

Men det blir lite märkligt att det i Sverige, ett av världens bästa länder, finns människor som är så fulla med hat och bitterhet att de inte har annat för sig på dagarna än att önska livet ur folk. Det ligger en air av fundamentalism över det hela.

Så om jag

fick önska något här från ett land som är helvetet på jorden så är det att ni blir lite lyckligare, och förhoppningsvis lite mer nyfikna. Världen är komplicerad, inget är svart eller vitt, varken i livet eller i ett krig. Och det är kul att lära sig nya saker.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln