Alla dessa samband som leder till cancer

KOLUMNISTER

Varje dag blir vi överösta av de mest skrämmande larmrapporter om hur farligt allting är. Det gäller inte minst de tusentals cancerrisker vi ständigt sägs utsätta oss för. Det gäller också rapporter om andra märkliga samband. Häromdagen läste jag till exempel att stressade män föredrar feta kvinnor, medan män som inte är utsatta för stress hellre vill ha smala kvinnor.

Jag läste också att män som lyfter hantlar fem dagar i veckan slipper diabetes, medan man blir fet om man sover för lite.

Men cancerlarmen tar ändå priset. Jag har gått igenom alla (?) larmrapporter om de mest häpnadsväckande cancersamband som kommit på senare tid. På det ynkliga spaltutrymme jag har till mitt förfogande kan jag dock bara nämna några av dem.

Alla känner redan till sambandet mellan rökning och lungcancer. Men hur många visste att man kan få cancer av att snarka? Det är också känt att varmkorv och leverpastej ger bukspottkörtelcancer.

Däremot är det mindre känt att män som dricker mycket mjölk ­oftare får prostatacancer än andra, att fluor i dricksvattnet ger cancer, att vanligt kranvatten kan förorsaka cancer i urinblåsan, att stekpannor av teflon kan förorsaka cancer, att vedeldning är cancerframkallande ­liksom deodorant, smink, hår­färgningsmedel och solkräm.

Och vem kände till att nattarbete kan ge cancer, att nikotintuggummi kan ge muncancer och att män som onanerar ofta löper större risk att få prostatacancer än andra? Oralsex förorsakar också muncancer. Cancerframkallande är även chips, lightläsk, fyrverkerier, pizza­kartonger, juiceförpackningar, konstgräs, tatueringar, dubbdäckspartiklar, mycket sprit och festande samt lågenergilampor, multivitaminer, stress på jobbet, salt och socker.

Ett för mig helt okänt samband ­visar det sig finnas mellan hat/bitterhet och cancer. Dieselavgaser ger även dem upphov till cancer, liksom vanlig tandröntgen, dator­tomografi och cellgifter. De cell­gifter som man alltså använder för att bota cancer, de kan tydligen ­själva förorsaka denna sjukdom!

Kött och bröstimplantat av soja ska man akta sig för på grund av ­cancerrisken. Kvinnor som föder barn med hög födelsevikt är mer mottagliga för bröstcancer än andra.

Det enda som tyd­ligen inte förorsakar cancer är broccoli och kaffe. Kaffe kan man rentav bota hudcancer med. Man baddar bara in kroppen med kallt kaffe. Vips blir man både brun och immun mot cancer!

Semester­resan är räddad!

Så mycket pengar ...

... Sveriges olympiska kommitté skulle ha sparat och använt till något vettigare, om man inte hade tagit ut Alhaji Jeng, Emma Green Tregaro, Ebba Jungmark, Isabellah Andersson, Moa Hjelmer, Angelica Bengtsson, Kim Amb, Anna Lindberg, Jonna Adlerteg, damfotbollslandslaget, damhandbollslandslaget, cykellandslaget med bland andra Emma Johansson och Gustav Larsson, Anders Gustafsson, Henrik Nilsson, Markus ­Oscarsson, Karin Johansson och Josefin Nordlöw (alla ­kanot), större delen av ridlandslaget, taekwandolaget, dambrottarna, simlandslaget med flera till OS i London.

Bilder på katter ...

... är det som folk världen över älskar mest att lägga ut på Facebook och annat. Denna ”sensationella” ­nyhet avslöjade tidningen Svenska Dagbladet i förra veckan. Hade man gjort ­”avslöjandet” i form av en ­liten notis hade det varit OK. Men nu ägnade ­redaktionen tre hela sidor i tidningen åt denna, ursäkta mig, struntsak. För det får man väl ändå kalla det. Därmed inget ont sagt om katter. Jag har själv katt.

ARTIKELN HANDLAR OM