Alliansen tar en paus

Jan Björklund.

Alliansen tar en paus.

Och uppstår lagom till valet om fyra år.

Det är i klartext det Jan Björklund (FP) säger.

Det var kanske inte ett besked som man ramlade baklänges av. Men det var första gången någon sade det öppet. Att beskedet dessutom levererades av en av Alliansens partiledare gör det trovärdigt.

I SVT sade FP-ledaren Jan Björklund (FP) att han bedömer att partierna kommer ”att ha ett lösare samarbete i alliansformatet i riksdagen”.

På ren svenska betyder det att Alliansen tar paus. Den mycket starka samordningen som de fyra partierna ägnat sig åt under de senaste åtta åren gjorde i det här valet samtliga till förlorare. Folkpartiet tappade mest, centern minst.

Gör upp om enskilda frågor

Därmed är det en självklarhet att intensiteten i samarbetet trappas ner. Alla partier har behov av att ta reda på vad det var som gick snett och hur man ska återfinna den egna formen innan de kastar sig in i ett nytt bindande samarbete i alla frågor.

Att Alliansen tar en paus betyder inte att något av partierna kommer att inleda ett organiserat samarbete med den blivande S och MP-regeringen. Men de kommer säkert att göra upp om enskilda sakfrågor där den nya regeringen lägger sig nära den egna politiken. I FP:s fall exempelvis en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

Kryddat med förslag

I höst kommer Alliansen presentera ett gemensam alternativ till regeringens budget. Men nästa gemensamma budgetförslag kommer först valåret 2018. Fram till dess kommer varje parti att presentera sitt eget förslag, kanske kryddat med några gemensamma förslag.

Alliansen bildades för tio år sedan. Det är unikt lång tid för ett flerpartisamarbete. Men nu är det alltså dags för en paus.

Följ ämnen i artikeln