Snart ersätts din chef av en robot

Snart behöver ingen jobba – vad ska du göra då?

AI-revolutionen är på väg att göra kaos av arbetsmarknaden.

Robotarna tar våra jobb – och nu står cheferna på tur.

Typiskt nog.

Det går fort att bli gammal nuförtiden. Avital Balwit är 25 år och redan personalchef på ett företag med nästan 500 anställda. Det är hennes första jobb efter plugget. Kanske även hennes sista. Klockan tickar. Snart ska hon gå i pension. Balwit tror nämligen att hon bara har tre år kvar att jobba innan den artificiella intelligensen har förvandlat oss till aristokrater. Arbetslösa, men rika. Som godsägarna för några hundra år sedan, innan industrialiseringen moderniserade samhället.

Jag förstår hur hon tänker. AI-utvecklingen går i en rasande fart och väntas förändra hur vi jobbar och lever på alla möjliga sätt. Jag hörde nyligen om en lärare här i Sverige som lät en chattbot styra hans lektioner, så han själv kunde röra sig fritt i klassrummet och hjälpa eleverna individuellt. Smart! Ordning och reda har aldrig varit människans superstyrka. Vi är duktigare på relationer, närhet och känslor. Så låt oss lägga mer tid på det, medan robotarna tar hand om de tråkiga och farliga jobben.

Men den nya tekniken ska framför allt göra människan mer effektiv. Om den artificiella intelligensen håller vad den lovar kommer varje enskild arbetare att bli 30 procent mer produktiv, vilket skulle resultera i att vi är 1 000 gånger rikare år 2049. Men den som väntar på nåt gott ska förhoppningsvis inte behöva vänta så länge. Tack vare utvecklingen av generativ AI kan Sveriges årliga BNP ha ökat med 500 miljarder kronor redan om ett decennium. Det hävdar Google som, liksom alla andra techgiganter, satsar allt de har för att bli en vinnare i AI-revolutionen. Sökjätten har bland annat investerat 20 miljarder kronor i Anthropic som i skrivande stund rankas som ett av de ledande AI-bolagen.

Det är där Avital Balwit jobbar. Hon är alltså personalchef på ett av de världsledande företag som bygger den där tekniken som på sikt ska ersätta människan. ”I stand at the edge of a technological development that seems likely, should it arrive, to end employment as I know it”, skriver hon i en krönika i tidningen Palladium Magazine. Hennes profetia har redan förverkligats för somliga. Sedan OpenAI sjösatte ChatGPT i november 2022 har behovet av frilansande skribenter som jag minskat med 30 procent, och för webbutvecklare med 20 procent. Det visar en rapport där forskare i England, USA och Tyskland har undersökt hur jobbmarknaden i 61 länder har påverkats av AI-revolutionen.

Skribenter och webbutvecklare i all ära. Nästa offer på AI-altaret blir med största sannolikhet de som gör sitt bästa för att ersätta sina anställda med robotar: cheferna själva. Där finns ju de riktigt stora pengarna. Enligt en LO-rapport från 2021 tjänar en vd i ett svenskt börsnoterat bolag i genomsnitt 61 gånger mer än en genomsnittlig industriarbetare. Men det handlar inte bara om lönen. Robotarna besitter en rad egenskaper som hade gjort dem till framgångsrika ledare. De är exempelvis lysande strateger eftersom de har konsumerat världens alla strategiböcker och de fattar datadrivna beslut istället för att chansa med magen. Det här är ingen hemlighet. Faktum är att nästan hälften av cheferna själva tycker att vd-rollen borde automatiseras eller ersättas av en AI, enligt en anonym undersökning.

Om jag får gissa kommer du snart att ha en AI som chef, medan din ex-chef tankar medborgarlön och försöker hitta en ny mening med livet. Professor Geoffrey Hinton aka ”The Godfather of AI” sa nyss att han förespråkar universell medborgarlön eftersom AI kommer att göra oss arbetslösa, och nu ser det ut som att Sydafrika blir första landet att införa medborgarlön. Så var inte orolig över att bli petad av en robot. Det kommer att hända och vi sitter alla i samma båt. Istället ska du lägga all tid och energi på att besvara frågan: vad ska du göra när du inte längre behöver jobba?

Kanske har Avital Balwit svaret. I sin krönika skriver den 25-årige personalchefen: ”A renowned AI researcher once told me that he is practicing for post-AGI by taking up activities that he is not particularly good at: jiu-jitsu, surfing, and so on, and savoring the doing even without excellence. This is how we can prepare for our future where we will have to do things from joy rather than need, where we will no longer be the best at them, but will still have to choose how to fill our days.” Om hon har rätt kommer vi alla att vara medelmåttor i framtiden, omringade av en artificiell intelligens som utklassar oss i allt. Det låter som en dröm. Inget jobb och inga krav. Bara njutning och oändligt med tid till exakt vad du vill.

Enda smolket i bägaren är att det troligen är de mest priviligerade cheferna, som Avital Balwit, som kniper VIP-biljetterna till Körsbärsdalen i vårt stundande Nangijala, eftersom det mest naturliga är att förtidspensionera dem först.