Mejla

Lena Mellin

Alla kanske inte får vara med i facket

Domstol avgör om gränsen går vid SD-politiker

KOLUMNISTER

Domstolen ska nu avgöra om det var rätt eller fel att utesluta SD-politikern Mats Fredlund ur facket.

Bakom Transports ilska över hans politiska sympatier finns farhågor att Jimmie Åkessons parti ska flytta fram positionerna i fackföreningsrörelsen.

Domen i Stockholms tingsrätt faller den 4 mars. Då ska domstolen meddela om det var rätt eller fel av LO-förbundet Transport att utesluta Mats Fredlund, lastbilsförare och ledamot (SD) av Kirunas kommunfullmäktige sedan valet 2018. Han har stämt Transport för att de uteslutit honom som medlem.

Det finns både det som talar för och emot att Fredlund ska vara med i facket.

Ett av de främsta skälen för att det är rätt, är att det inte är en mänsklig rättighet att få vara med i vilken förening man vill.

Det är ungefär det som varit Transports huvudargument under tvådagarsförhandlingen i tingsrätten tigare i veckan.

De anser inte att Mats Fredlund, bara genom att vara medlem sympatisör och SD-väljare, gjort sig omöjlig som medlem i Transport.

Däremot tycker de att han inte kan vara medlem i fackförbundet samtidigt som han är aktiv i Sverigedemokraterna. Eftersom han, i och med det, inte ställer upp bakom Transports stadgar, menar de. Där finns bland annat formuleringar om alla människors lika värde.

Det som framför allt talar emot att fackförbundet gjort rätt i att göra sig av med Fredlund som medlem, är att facken inte är vilken förening som helst. De slutar avtal som påverkar förhållandena på jobbet. Exempelvis lön, visa försäkringar, pensionsförmåner, ledigheter med mera. Det finns ingen annan förening som erbjuder samma service för sina medlemmar på en arbetsplats.

Därför är det här inte vilken tvist som helst. Den kan få långtgående långtgående konsekvenser. Positiva eller negativa, välj själv.

Vill Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna flytta fram positionerna inom fackrörelsen? Det finns tecken om tyder på det.
Vill Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna flytta fram positionerna inom fackrörelsen? Det finns tecken om tyder på det.

Men det finns även en annan viktig aspekt på tvisten mellan Mats Fredlund och Transport.

För länge sedan kollektivanslöt LO:s förbund sina medlemmar till Socialdemokraterna. Var man medlem i LO var man också medlem i det socialdemokratiska partiet.

Kollektivanslutningen avskaffades efter massiv kritik. Med åren har också andelen LO-medlemmar som röstar på Socialdemokraterna minskat.

I valet 2014 röstade 53 procent av LO-medlemmarna på S. Fyra år senare hade siffran sjunkit till 41 procent enligt vallokalsundersökningen Valu som refereras av tidningen Arbetet.

Under motsvarande tid ökade andelen inom LO som röstade på Sverigedemokraterna från 17 till 24 procent.

Många anser att fallet Mats Fredlund är ett exempel på att Sverigedemokraterna vill flytta fram sina positioner inom den fackliga rörelsen.

Något som skulle kunna tala för det är att Mattias Karlsson var inkallad som vittne under rättegången. Han har varit gruppledare för SD i riksdagen och vikarierat för Jimmie Åkesson som partiledare.

Han kallas också för partietschefsideolog” och leder för närvarande, vid sidan om riksdagsarbetet, den partiet närstående tankesmedjan Oikos.

Det skulle inte förvåna om så är fallet. Sverigedemokraterna jobbar målmedvetet på att tvätta bort rasism, extremism och allmän stollighet från bilden av partiet.

De arbetar också brett och varför då välja bort facket? Det finns ingen anledning.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Sverigedemokraterna

Transportarbetareförbundet

Socialdemokraterna

Jimmie Åkesson

Politik