Partiledarna borde skämmas

Att det skulle gå åt helvete i vissa förorter har man vetat i åratal

Riksdagen ägnar sig åt symbolpolitik mot gängkriminaliteten och har gjort det under många år.

Alla partier, möjligen med undantag av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som knappast påverkat verkligheten på den här punkten, borde skämmas.

I årtionden har de i stort sett negligerat utvecklingen i vissa av våra förorter. Trots att alla visste att det skulle sluta i katastrof.

Hösten 2019 utgör inget undantag. Partierna har vimsat omkring på ett sätt som borde få dem att känna skammens rodnad. Till och med på en vanlig medborgare färgas kinderna rosa.

Vad jag syftar på har du säkert redan räknat ut. Det handlar om gängkriminaliteten och skjutningarna. Det eskalerande gatuvåldet i vissa stadsdelar.

När Karolin Hakim mördades på öppen gata med sin två månader gamla baby i famnen vaknade politikerna till – åtminstone för stunden.

Ulf Kristersson (M) krävde en mobilisering mot gängen och fick som han ville. Bara fyra dagar senare träffades alla riksdagspartier utom SD som av någon oförklarlig anledning inte fick vara med.

Resultat? Hittills ett. Hemlig dataavläsning föreslås bli tillåtet under vissa förutsättningar. Men egentligen hade det ingenting med mobiliseringen att göra.

Det hade varit på gång länge och var försenat flera år när det äntligen landade på riksdagens bord för ett par veckor sedan.

När en 15-åring sköts till döds förra helgen och en annan skadades så illa att han var tvungen att sövas ner så vaknade det politiska etablissemanget till igen. De skämdes tydligen inte alls för sina måttliga insatser efter den förra väckarklockan, mordet på Karolin.

Nu krävde Sverigedemokraterna en misstroendeomröstning om justitieminister Morgan Johansson (S). De är djupt missnöjda med både djupet och bredden i de åtgärder som regeringen föreslagit och håller Johansson ansvarig för det.

Moderaterna och Kristdemokraterna hakade snabbt på, precis som om det skulle göra någon skillnad.

Missförstå mig rätt, det är viktigt att det politiska systemet markerar mot för lama eller för få åtgärder, vad det än gäller. Men gängvåldet kommer inte att minska om justitieministern i stället heter Karin, Hussein eller Kim.

Sanningen i den här frågan är följande: riksdagen ägnar sig åt symbolpolitik mot gängkriminaliteten och har gjort det under många år.

De angriper inte orsakerna och knappt ens kriminaliteten eftersom brottslingarna hela tiden ligger före lagstiftarna, bland annat med sitt sätt att kommunicera.

Riksdagens ledamöter måste göra tre saker. Först ska de skämmas, och när de skämts klart ska de tänka långsiktigt. Och för en gångs skull vara lite, lite smartare än de kriminella.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Liberalernas omstart?

  • Nyamko Sabuni valdes till Liberalernas ledare för drygt fyra månader sedan. I dag avslutas partiets första landsmöte med henne som ordförande. En omstart för det sargade partiet står på önskelistan. Men blev det så? I dag vet vi förhoppningsvis bättre än när jag skrev det här.

Nu är det jul igen

  • Det är två veckor kvar till första advent men den krisdrabbade detaljhandeln gör allt för att suga ut så mycket som möjligt ur julhandeln. I dag avtäcks julskyltningen på NK i Stockholm, fredag den 29 är det Black Friday, för att nämna några exempel. Julfrid är inte ordet.

Kanske roligt, kanske hemskt

  • För den som gillar brittisk tv och debatt kan tisdagen bli veckans höjdpunkt. Då möts de konservativas Boris Johnson och Labours ledare Jeremy Corbyn i debatt inför nyvalet i mitten av december. Johnson är den betydligt bättre debattören.

Slipper opposition

  • Sverigedemokraternas landsdagar, denna gång i Örebro, inleds på torsdag och håller på till söndag. Någon intern opposition mot ledningen i allmänhet eller Jimmie Åkesson i synnerhet finns inte. Det blir med andra ord en ganska stillsam tillställning. I vår har Åkesson varit partiledare i 15 år.

En liten resa för Ebba

  • EPP, European People’s Party, är den europeiska partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna är medlemmar i när de opererar i EU-parlamentet. I mitten av veckan har de kongress i Kroatiens huvudstad Zagreb. Ebba och Ulf är säkerligen på plats. Ordförande är fransmannen Joseph Daul.

Veckans citat

”Det finns ingen röd tråd i Januariavtalet”

Nyamko Sabuni (L) undrar vad partierna bakom avtalet vill med Sverige.


PODD Om skjutningarna och sprängningarna i Sverige

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med kriminologen Sven Granath om hur man gör för att stoppa en våldsspiral.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.