Är du ett dumpucko eller inte?

Sara Skyttedal (KD).

Kommunalrådet i Linköping, Sara Skyttedal (KD), tycker att man är ett ”dumpucko” om man slutar flyga. I stället ska flyget bli mer miljövänligt så att man kan fortsätta med gott samvete.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) tycker däremot att flygandet ska minska. Däremot är hon inte emot utbyggnaden av Arlanda som syftar till att göra flygplatsen till Nordens ledande. Motsägelsefullt är bara förnamnet.

Under förra året ökade utlandsflygandet med åtta procent. Om man flyger kort eller långt spelar ingen större roll ur klimatsynpunkt. Start och landning är inte bra men inte heller flygningar på hög höjd, över 10 000 meter. Det vill säga på den nivå som de flesta långflygningar äger rum.

Om drygt en månad, 1 april, införs en skatt på inrikes flygresor. Summan är 60, 250 eller 400 kronor beroende på hur lång sträckan är.

Skatten är omdiskuterad. Regeringens syfte är att minska flygandet, i dag finns inga miljöskatter på flygbränslet. På utrikes resor utgår heller inte moms.

120 miljoner avsätts till de regionala flygplatser som regeringen tror kommer att drabbas mest av det minskade flygandet. Men många ifrågasätter att skatten kommer att få den effekten.

Branschorganisationen Svenskt flyg hävdar att minskningen kommer att ligga på försumbara 0,2 procent av alla resor. Får de rätt blir skatten ett slag i luften.

Enligt Kiwi.com:s ”flight price index 2017” är det bara åtta av 80 undersökta länder som flygbiljetterna är billigare än i Sverige. Det finns alltså ett ekonomiskt utrymme som regeringen utnyttjar.

Men till syvende och sist handlar flygandet om det egna samvetet, om man vill vara ett ”dumpucko” eller inte. 60 kronor lär inte få någon att ändra sitt beteende.

För egen del flyger jag sedan många år tillbaka aldrig från Stockholm till Göteborg. Det tar ungefär lika lång tid och tåget är mycket bekvämare. Dessutom landar man mitt i stan, inte på en avlägsen flygplats.

Jag flyger sällan till Malmö, i så fall bara om jag ska dit över dagen. Det tar något längre tid med tåget, men det är det värt. Man kommer fram utvilad, påläst och redo att möta verkligheten.

Det är bra att flygandets miljöpåverkan diskuteras. Ännu bättre vore om regeringen inte bara lade krav på passagerarna utan också på flygbolagen. Inblandning av biobränsle, elmotorer och ett mer klimatanpassat sätt att flyga, det finns mycket man kan göra.

Att flyga eller inte flyga är den hittills hetaste valfrågan. Till skillnad från många andra är den befriande konkret. Det gillar vi.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Tar sats mot valet
I dag avslutas Vänsterpartiets kongress där partiet tar sats mot valet i höst. Men Jonas Sjöstedt dras med anklagelser om toppstyrning av partiet. Senast bestämde sig Rossanna Dinamarca att inte kandidera till riksdagen igen av just det skälet. Tidigare har andra gjort samma sak.
Nu är det dags
Många har redan ätit semlor i en månad men på tisdag är det fettisdagen, en av de tre dagar som traditionellt användes för att äta upp sig inför fastan. De andra var blåmåndagen och askonsdagen. Ordet fettisdagen finns belagt ända sedan 1594. Ett annat namn på semla är fastlagsbulle.
Ställs inför rätta
Veckans stora händelse blir sannolikt terroristrättegången mot Rakhmat Akilov som inleds på tisdag. Han har ju erkänt att han ville döda ännu fler än som han körde ner på Drottninggatan så skuldfrågan är redan avgjord. Däremot inte straffet och ersättningarna till döda och skadade.
I hetluften
Riksdagens årliga utrikespolitiska debatt äger rum på onsdag. Då läser utrikesminister Margot Wallström (S) upp utrikesdeklarationen och diskuterar den med andra partiers utrikespolitiska talespersoner. Miljöpartisterna kommer dock att ligga lågt av naturliga skäl, familjefriden kräver det.
Skjutjärn? Vi får se.
C-ledaren Annie Lööf är en av dem som har möjlighet att ställa skarpa frågor till Stefan Löfven (S) under statsministerns månatliga frågestund i riksdagen på torsdag. Det kan bli ganska svettiga tillställningar även om Löfven får veta i förväg vilka frågor som ska ställas.


Veckans citat

”Jag har alltid sagt att inom politiken kan inte dina fiender göra dig illa, men dina vänner kommer döda dig.”
Ann Richards, guvernör i Texas, död 2006

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.