Ask vill vinna val

Hårdare tag mot mördare! Livstid ska utgöra normalstraffet! Samhället måste markera!

Valet är ännu ett år borta, men rutinerade Beatrice Ask förstår vikten av att ta initiativet och kallade därför i dag till presskonferens för att än en gång ryta till om skärpta straff.

Oisín Cantwell.

Vakten utanför Rosenbads kopparport nickade igenkännande till de gamla vanliga reportrarna som hade släpat sig till förmiddagens presskonferens, men krävde plikttroget legitimation av oss alla.

Ask anlände på utsatt tid och höll ett föredömligt kort och effektivt anförande, under vilket hon berättade att hon kommer att föreslå riksdagen att livstids fängelse ska utgöra normalstraffet för mord.

Justitieministern räknade upp ett antal förhållanden som ska beaktas för att användningen av lagens strängaste straff ska "öka väsentligt".

Dit hör omständigheter som att brottet riktas mot en närstående, sker inför ögonen på offrets barn, föregåtts av noggrann planering, att gärningsmännen varit i numerärt överläge och så vidare.

Allt detta är lätt att sympatisera med, men justitieministern sa inte ett pip om att samtliga tio redovisade förutsättningar redan i dag är försvårande och leder till hårdare straff.

Bakgrunden till Asks utspel är att Högsta domstolen 2007 bestämde att normalstraffet för mord skulle vara tio års fängelse. Det var ett klokt beslut: om domstolarna slentriandömer till livstid, vad finns då kvar att ta till för de grymmaste morden?

Lagstiftarna kontrade med att höja det längsta tidsbestämda straffet från tio till 18 års fängelse. Det var nödvändigt. Skillnaden mellan att dömas till ett visst antal år och livstid började bli orimligt stor. Ta Leif Axmyr, som nyligen fick sitt straff omvandlat till 51 år.

Vid denna reform avfärdade regeringen tanken på att livstid skulle vara normalstraffet. Politikerna lyssnade på invändningarna, som till exempel att det är inhumant att fången inte får veta när frigivning kommer att ske.

Dagens helomvändning beror enligt Justitiedepartementet på att "straffnivån efter hand måste anpassas till förändringar i samhället".

Att det allmänna rättsmedvetandet på bara fyra år skulle ha förändrats så till den milda grad att en helt ny rättspolitisk doktrin måste införas är bara trams.

Sanningen är att det är ett år kvar till valet, att Sverigedemokraterna har vunnit framgångar i opinionsmätningarna med sitt hojtande om den slappa kriminalpolitiken och att sossarna, som i modern tid har tävlat med moderaterna om hårdare tag, säkert lurar i vassen med något lömskt.

Ask pratade på. "Att ta livet av någon är det mest klandervärda en människa kan göra". Ja, det håller vi alla med om.

Någon ville veta om förslaget är föranlett av att fler mord begås. "Nej, antal mord är konstant".

På den punkten har justitieministern fel, mängden har sjunkit från cirka 100 om året till ungefär 90.

– Har ni beräknat hur mycket kostnaderna för kriminalvården ökar? undrade en reporter.

- Nej, svarade Ask.

Minoritetsregeringen kommer säkert att lyckas baxa förslaget genom riksdagen. Vari vinsten består är dock svårt att se. Längre straff avskräcker inte.

– Med den här reformen hoppas jag att 30 procent av mördarna kommer att dömas till livstid, sa justitieministern.

Enligt stapeln som projicerades på den vita duken bakom henne rör det sig dock om drygt 50 procent.

– Hon sa fel, viskade pressekreteraren.

Följ ämnen i artikeln