Är det din dotter som ska sälja sin kropp?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läste en debattartikel i Expressen den tredje juli om prostitution och hur den enligt personerna bakom inlägget borde klassas som vilket jobb som helst. Åhå.

I artikeln vill man belysa den dåliga kvinnosyn som genomsyrar samhällets inställning till prostituerade och deras yrke. Aha.

Och vilken kvinnosyn är det? Jag är emot prostitution. Men jag ser inte ner på horor. Varför skulle jag göra det?

Den lyckliga horan, finns hon eller finns hon inte? Om vi lämnar den eviga frågan därhän, för vem kan säga vad lycka är?

Mitt problem är egentligen inte att man jobbar som hora, att man jobbar med att suga av män i bilar med barnstolar och solskydd med Nalle Puh på.

Mitt problem är vägen dit. Hur man blir en hora. Varför man blir en hora. För vem är det som blir en hora?

Det är inte skadligt att tjäna pengar och det är inte skadligt att ha sex med främlingar, skriver artikelförfattarna och jag förstår inte resonemanget.

Ta en vanlig svensk kvinna. Låt oss säga att hon är 31 år. En kvinna som har vuxit upp under trygga familjeförhållanden, som inte lider av psykisk ohälsa, som inte är missbrukare. Som har bildat familj. Som har ett vanligt jobb och trivs med sig själv och livet i stort. När den kvinnan väljer att hoppa av ekorrhjulet och skola om sig till professionell kuksugare, då ska jag eventuellt omvärdera mina åsikter. Den dagen ska jag eventuellt säga ja till en legaliserad hor- och torskbransch.

Jag vill att någon visar mig den kvinnan.

Låt oss säga att det sker en avkriminalisering av sexköparna. Hur ska unga tjejer som av missbruk tvingats in i branschen tolka det? Ska detta göra henne lyckligare? Kommer hon

vakna varje morgon och tänka: ”Vad lycklig jag är som får suga kuk OCH betala skatt.”

69 procent av Expressens läsare vill att sexköp ska vara lagligt. Nu kanske det säger mer om vilka läsare Expressen drar till sig än hur landet i stort ställer sig i frågan, men det är ändå intressant hur horliberala många säger sig vara.

”Låt folk göra som de vill. Kvinnan har rätt till sin kropp och bör bestämma själv hur hon vill bruka den”, låter det på diskussionssidor och chattforum.

Jag vill ställa frågan till dem som anser att horyrket är som vilket kroppsarbete som helst där man säljer sina tjänster med hjälp av sin kropp: Vem är det som ska bli hora? Är det din syster? Är det din dotter? Din sons klasskompis? Eller din mamma? Svara mig på detta. Vem är det som ska suga av, ligga med och få betalt av män i alla åldrar och storlekar?

Säg mig detta, du horliberala man eller kvinna: Är det ditt barn som ska sälja sin kropp i framtiden?

Prostitution är och förblir en sysselsättning för ett offer. Och frågan jag ställer mig ännu en gång är: Vem ska vara det offret?

Läs Malin Wollins blogg

Malin Wollin

Följ ämnen i artikeln